Politiek8 jul '22 06:34Aangepast op 27 sep '22 09:21

Kamer: steek na groen label uit Brussel ook geld in kernenergie

Auteur: ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet geld vrijmaakt voor kernenergie. De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben kernenergie aangemerkt als groene energie. Nu moet het kabinet daarvoor 'de middelen, al dan niet uit het coronaherstelfonds' beschikbaar stellen, zo staat in een motie van JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink.

(Peter Hilz )

De motie sluit min of meer aan bij het kabinetsbesluit ten aanzien van kernenergie. In het coalitieakkoord stond al dat de VVD, D66, CDA en ChristenUnie bedrijven wilden aansporen om erin te investeren. Ook zou 'bezien' worden of de overheid een financiële bijdrage moest leveren. De Kamer roept het kabinet nu dus op om dat te gaan doen. Minister van Financiën Sigrid Kaag zei dat dat sowieso de bedoeling was, en beschouwde de motie daarom als 'ondersteuning beleid'.

Woensdag werd duidelijk dat Brussel kernenergie een groen label geeft in het classificatiesysteem dat als gids dient voor beleggers en investeerders. Ook gas kreeg zo'n label. Dat vond de Europese Commissie verstandig omdat die centrales minder milieuvervuilend zijn dan kolencentrales, die zo sneller buiten gebruik gesteld moeten kunnen worden. Kerncentrales maken de energievoorziening bovendien breder en stabieler dan hernieuwbare bronnen, maar dan zonder CO2 uit te stoten.

Lees ook | Studie: significante rol mogelijk voor kerncentrales


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen