Politiek8 jul '22 16:22Aangepast op 8 jul '22 17:00

Van der Wal peinst niet over vervangen Remkes als bemiddelaar

Auteur: BNR Webredactie

Johan Remkes vervangen als bemiddelaar in het conflict tussen de overheid en de boeren is geen optie, als het aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) ligt. Dat zei ze vrijdag voor het begin van de ministerraad.

De bedoeling is dat Remkes volgende week begint met de bemiddeling, maar nog voor de start lijkt de poging te mislukken. Verscheidene organisaties hebben al laten weten niet aan tafel te willen gaan zitten met Remkes, omdat het kabinet blijft vasthouden aan de doelen van het stikstofplan. Het gaat onder meer om Farmers Defence Force, Agractie, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

Johan Remkes vervangen als bemiddelaar in het conflict tussen de overheid en de boeren is geen optie, als het aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) ligt.
Johan Remkes vervangen als bemiddelaar in het conflict tussen de overheid en de boeren is geen optie, als het aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) ligt. (ANP / Sandra Uittenbogaart)

Van der Wal houdt in ieder geval vast aan Remkes als bemiddelaar. Ze denkt namelijk dat de organisaties uiteindelijk wel aan tafel zullen aanschuiven. 'Ik vertrouw erop dat LTO gewoon aan tafel komt.' Volgens de planning moeten kabinet, bemiddelaar en boerenorganisaties medio augustus met elkaar gaan praten.

Lees ook | LTO: 'Durf te praten over doelstellingen en tijdspad'

Verzoenende Remkes

Ook Mark Rutte denkt dat de bemiddelingspoging van Remkes wel gaat slagen. 'Geef deze man een kans en ik denk dat dat goed gaat', zei hij na de ministerraad op zijn wekelijkse persconferentie. Rutte vertrouw vooral op het verzoende vermogen van Remkes. 'Hij is in staat om partijen bij elkaar te brengen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen