Politiek8 jul '22 18:07Aangepast op 8 sep '22 10:35

Nederland dient als laatste plan in voor EU-miljarden

Auteur: BNR Webredactie

Als laatste EU-land heeft Nederland een plan ingediend om gebruik te kunnen maken van het coronaherstelfonds, van de EU. Er is een plan bij de Europese Commissie ingediend waar 49 maatregelen in staan. Hiermee hoopt het kabinet de beloofde 4,7 miljard euro van de EU te krijgen.

De helft van dat geld gaat naar klimaatmaatregelen en bijna een kwart wordt besteed aan projecten om de digitalisering te versnellen. De verwachting is dat de commissie het pakket zal goedkeuren, zei Sigrid Kaag, minister van Financiën, eerder in de Tweede Kamer. Het dagelijks EU-bestuur heeft daar nu twee maanden de tijd voor. Na die goedkeuring moeten de EU-ministers van Financiën er ook mee instemmen.

De verwachting is dat de commissie het pakket zal goedkeuren, zei Sigrid Kaag, minister van Financiën, eerder in de Tweede Kamer.
De verwachting is dat de commissie het pakket zal goedkeuren, zei Sigrid Kaag, minister van Financiën, eerder in de Tweede Kamer. (ANP / Laurens van Putten)

Naar verwachting kan Nederland de definitieve financiële en operationele overeenkomst over het herstelplan voor 31 december tekenen. Een eerste geldaanvraag zou dan in het voorjaar volgen. Op dat van Hongarije na heeft de commissie tot nu toe alle herstelplannen groen licht gegeven en hebben verschillende landen hun eerste subsidies al binnen.

Lees ook | PvdA: 'Hele bedrag coronaherstelfonds naar klimaat'

Hogere factuur

Nederland hoopt echter nog iets meer geld te ontvangen van de EU. Er is namelijk een 'factuur' van 5,2 miljard euro ingediend. Het kabinet kan dan een of meer voorgestelde maatregelen uit het plan schrappen als Brussel daarvoor niet warmloopt. In het pakket is behalve voor vergroening en digitalisering, hervormingen op de arbeids- en huizenmarkt, de zorgsector en bestrijding van belastingontwijking ook veel aandacht voor energie. Zo wil Den Haag geld uit het herstelplan gebruiken voor de uitbreiding van windenergie op zee en voor energiebesparingen door de installatie van (hybride) warmtepompen.

Hervorming arbeidsmarkt

Veel van de plannen zijn ingegeven door de aanbevelingen die de commissie jaarlijks aan elke lidstaat afzonderlijk geeft. Zo wil Brussel al lang dat de Nederlandse arbeidsmarkt wordt hervormd, belastingontwijking wordt aangepakt en de hypotheekrenteaftrek aan banden wordt gelegd. Voor het herstelplan is gekeken hoe binnen het coalitieakkoord begrote uitgaven en plannen met het EU-geld kunnen worden gefinancierd. De afschaffing van de hypotheekrenteaftrek was geen onderdeel van het coalitieakkoord, zei Kaag in het parlement.

Lees ook | Hoeveel geld ontvangt Nederland echt uit het coronaherstelfonds?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen