Politiek11 jul '22 09:43Aangepast op 13 jul '22 13:22

'Neelie Kroes lobbyde in het geheim voor Uber ondanks verbod'

Auteurs: FD en Joëlle Baelde

Oud-Eurocommissaris en VVD-coryfee Neelie Kroes lobbyde in 2015 en 2016 voor het Amerikaanse taxibedrijf Uber, nadat de Europese Commissie haar expliciet had verboden om tijdens haar 'afkoelperiode' voor het bedrijf aan de slag te gaan. In het geheim benaderde ze bewindslieden, topambtenaren en premier Mark Rutte uit naam van Uber. Dat blijkt uit de Uber Files, die ingezien zijn door journalisten van het FD, Trouw en Investico.

Image
(ANP / Fotopersburo Edwin Janssen)

‘Het is een ontzettend extreem en bizar verhaal. Zeker als het expliciet verboden is om te gaan lobbyen. Dat je het dan toch doet. Het zijn op de één of andere manier altijd VVD-coryfeeën die dit soort dingen overkomen. Uber was geen start-up. Het is geen schijn van belangenverstrengeling, het ís belangenverstrengeling. Als Eurocommissaris hoor je boven de partijen te staan. Als je je daar binnen een 'afkoelperiode' niet aan houdt, sta je niet meer boven de partijen en gaan dingen door elkaar heen lopen', zegt hoogleraar Integriteit en Kwaliteit van Organisaties Rob van Eijbergen van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Imagoverlies

Een klacht tegen Kroes kan volgens de hoogleraar betekenen ‘dat ze gekort wordt op haar pensioen. En het leidt tot een ongelooflijk imagoverlies. Ze was een zeer bekwame Eurocommissaris. Maar dit is heel ranzig. Vaak zie ik met integriteitsschendingen dat mensen, als ze met pensioen gaan, hele rare dingen gaan doen. Dat is de enige verklaring. Het gaat niet eens om geld. Maar om een soort van status. Zij denkt dat ze ermee weg kan komen.'

Regelgeving versoepelen

Uit de meer dan 124.000 gelekte interne documenten van Uber blijkt dat Kroes invloed uitoefende om het bedrijf niet alleen te promoten, maar ook om regelgeving te versoepelen in het voordeel van de taxidienst. Het gebeurde nadat de oud-politica eind 2014 stopte als Eurocommissaris voor digitale zaken. Ze diende bij de Commissie het verzoek in om als lobbyist voor Uber aan de slag te gaan. Dat verzoek werd afgewezen, omdat de Commissie een 'afkoelperiode' van achttien maanden voorschrijft voor Eurocommissarissen om belangenverstrengeling te voorkomen.

Lees ook | 'Ook Macron lobbyde voor Uber'

Toch doen

Toch ging Kroes informeel door met lobbyen voor het taxiplatform, blijkt uit de gelekte documenten. Het gebeurde allemaal in een periode waarin Uber de omstreden taxidienst Uberpop aanbood, waarvoor ook chauffeurs zonder vergunning konden werken. Kroes benaderde naast Mark Rutte ook de toenmalige VVD-ministers Henk Kamp en Melanie Schultz, staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Het FD schrijft dat het haar rol was om 'de spanningen rond Uberpop ‘onschadelijk te maken, en om vertrouwelijke voorstellen te doen aan de regering.'

Lees ook | Belastingdienst schond regels om Uber uit de wind te houden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen