Politiek13 jul '22 14:10

EU eist strengere lobbyregels van Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie wil dat Nederland strengere regels gaat invoeren voor bewindslieden die na hun vertrek lobbyist worden. Hiermee moet belangenverstrengeling tegengegaan worden, vindt de Commissie. Nederland moet, als het aan de EC ligt, komen met een 'afkoelingsperiode' van twee jaar voordat oud-ministers en staatssecretarissen op hun oude beleidsterrein mogen werken.

Zulke regels zitten al in de pijpleiding van het kabinet. Ook het kabinet wil voorkomen dat vertrokken bewindslieden gebruik maken van hun kennis, contacten en invloed om een bedrijf of organisatie te helpen. Het advies volgt overigens pas nadat journalisten onthulden dat voormalig Eurocommissaris en minister Neelie Kroes zich stiekem, en illegaal, zou hebben ingezet voor Uber, vlak nadat ze uit Brussel vertrok.

(Alexandre Lallemand)

Gedragscode

Het rapport van de EC benoemt dat Nederland snel de daad bij het woord moet voegen om zowel vertrokken als huidige bewindslieden te beschermen tegen belangenverstrengeling. De Commissie stelt daarbij onder andere voor om een gedragscode in te voeren, zodat zittende ministers en staatssecretarissen duidelijk weten hoe ze om moeten gaan met cadeaus, nevenactiviteiten en lobbyisten. Daarop moet goed worden toegezien en moeten zo nodig ook straffen staan.

Lees ook | 'Neelie Kroes lobbyde in het geheim voor Uber ondanks verbod'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen