Politiek15 jul '22 13:53

Van Huffelen: bewindslieden moeten regelmatig wachtwoorden veranderen

Auteur: BNR Webredactie

Door bewindspersonen en ambtenaren vaak hun wachtwoorden te laten veranderen en hier strenge eisen aan te stellen, hoopt het kabinet te voorkomen dat gevoelige informatie uitlekt wanneer inloggegevens op straat komen te liggen. Maar dat is nooit helemaal uit te sluiten, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in reactie op onderzoek van dit nieuwsmedium.

Uit onderzoek van BNR bleek dat van de helft van de ministers binnen enkele minuten een wachtwoord te vinden is online. Het uitlekken van de inloggegevens kan volgens experts een veiligheidsrisico vormen. 'We willen natuurlijk dat wachtwoorden van mensen niet op straat liggen', aldus Van Huffelen. 'Maar vooral ook dat ze niet bruikbaar zijn, omdat ze zo vaak worden veranderd dat je er niets meer mee kan.'

Het is nooit helemaal uit te sluiten dat wachtwoorden van bewindspersonen lekken, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in reactie op onderzoek van dit nieuwsmedium.
Het is nooit helemaal uit te sluiten dat wachtwoorden van bewindspersonen lekken, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in reactie op onderzoek van dit nieuwsmedium. (ANP / Sandra Uittenbogaart)

Tweestapsverificatie

Voor de bewindspersonen is al ingesteld dat ze regelmatig hun wachtwoorden moeten veranderen. Ook moeten ze in sommige gevallen gebruikmaken van tweestapsverificatie. Bovendien wordt voorkomen dat er eenvoudige wachtwoorden gebruikt kunnen worden, zoals 'Alexandra123', geeft Van Huffelen als voorbeeld.

'We hopen daarmee iedereen zo goed mogelijk te beschermen', aldus Van Huffelen. Hoewel het Rijk zulke strenge eisen stelt, bleek eerder dit jaar dat het merendeel van de ministers soms hun privémail gebruiken voor werkzaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen