Politiek27 jul '22 18:39

Liveblog | FDF: 'Als je mensen zo ontzettend boos maakt, dan krijg je dit'; nieuwe boerenacties op meerdere plekken

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Opnieuw zijn er protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Met trekkers en hooibalen staan zij op meerdere plaatsen in het land langs de snelweg en op sommige plaatsen hebben ze mest en puin gestort bij afslagen. Hier vind je alle actuele informatie.

Opruimwerkzaamheden A1 bij Voorst gestaakt om bedreigingen

18:19 | Het opruimen van het afval dat boerenactievoerders op de A1 bij Voorst (Overijssel) hebben gedumpt is woensdagmiddag gestaakt, omdat de bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van RTV Oost. Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden worden hervat en hoe lang de weg nog dicht blijft.

Volgens de woordvoerder hebben de aannemers zich teruggetrokken na de bedreigingen. Door wie die zijn gedaan en hoe, is niet duidelijk. 'We zijn nu samen met de veiligheidsregio hard op zoek naar een aannemer die dit op kan pakken. We verwachten hier nog uren mee bezig te zijn.' Het afval werd 's ochtends op de weg gedumpt. Er moet onder meer materiaal met asbest worden weggehaald, waar een gespecialiseerd bedrijf voor nodig is.

De A1 is richting Apeldoorn dicht ter hoogte van de afrit Voorst, vlak bij Deventer. Eerder op de dag was één rijstrook open en kon het verkeer langs het afval rijden. Maar omdat er daardoor toch afval op de andere baan terechtkwam, is de weg uit voorzorg volledig afgesloten, aldus Rijkswaterstaat. Verkeer kan omrijden via Zwolle over de A35 en de A28, adviseert de ANWB.

BBB-leider Van der Plas tegen boeren: stop gevaarlijke acties

14:49 | BBB-leider Caroline van der Plas roept boeren op te stoppen met acties die gevaar opleveren voor mens en omgeving, zoals het blokkeren van snelwegen of het in brand steken van hooibalen. Wel schrijft ze op Twitter de emoties van de boeren goed te snappen en 'achter hun strijd' te staan, maar dan moeten de acties wel 'binnen de wet zijn'.

Rijkswaterstaat, de politie en veiligheidsregio's deden woensdag eenzelfde oproep, nadat actievoerders onder meer hooibalen, afval en asbesthoudend materiaal aanstaken op en langs snelwegen. Op de A1 bij Voorst en op de A50 rond Apeldoorn moet verkeer in beide richtingen over de vluchtstrook vanwege blokkades op de weg. Er is nog niemand gearresteerd. De politie zei eerder op de dag dat het 'lastig' is om te achterhalen wie de brandstichters zijn.

Nog niet alle wegen zijn alweer geopend. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei eerder woensdag niet te weten of het voor de avondspits lukt om alles op te ruimen.

Oproep aan boerenactievoerders: stop met onveilige acties

13:20 | Vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland doen een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties. De politie onderzoekt wie woensdagmorgen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal heeft aangestoken op snelwegen.

'Met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest zijn onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren', aldus de instanties in een gezamenlijk statement woensdag. 'Acties zoals vannacht kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken.' Brand is een groot risico nu het al wekenlang erg droog is en kan vergaande gevolgen hebben, aldus de hulpverleners.

Ministerie hoopt dat boeren bijdraaien en gaan praten met Remkes

12:57 | Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hoopt dat de boeren de komende dagen alsnog zullen besluiten om in gesprek te gaan met bemiddelaar Johan Remkes en het ministerie. 'De uitnodigingen zijn verstuurd, we wachten nu af of de organisaties daarop ingaan', dat zegt een woordvoerder van het ministerie.

'Eerst moet er duidelijkheid komen vanuit het kabinet dat ze de doelen, meetmethoden en het tijdspad gaan verlaten', zegt voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF). Gebeurt dat niet, dan wijst FDF de uitnodiging af. Een formeel antwoord heeft FDF niet gestuurd. Van den Oever wijst erop dat in de uitnodiging van de bemiddelaar staat dat nog contact zal worden opgenomen.

Ook LTO Nederland wil eerst van het kabinet horen of het 'zonder taboe het gesprek aan wil gaan'. Daarover heeft de organisatie bijna drie weken terug een brief gestuurd naar de betrokken ministers. Daarop is volgens voorzitter Sjaak van der Tak nog geen reactie gekomen. De boeren willen vooraf de toezegging dat over 'doel, tijdspad en invulling van maatregelen' valt te praten. 'Tot die tijd kunnen we helaas niet op de uitnodiging ingaan', aldus LTO in een mail aan Remkes.

Agractie Nederland heeft nog geen definitief besluit genomen, laat voorman Bart Kemp weten. Hij verwacht dat later deze week, of begin volgende week. De actiegroep heeft dinsdag nog een brief met vragen gestuurd naar de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Staghouwer (Landbouw). Zo wil de groep weten welke stikstofdoelen nu precies per gebied gehaald moeten worden en hoe het kabinet dit wil meten. Zowel Agractie als FDF is sceptisch over de onafhankelijkheid van Remkes. Hij adviseerde eerder het kabinet flink in te grijpen, zodat de stikstofuitstoot in alle sectoren halveert.

Het ministerie vindt dat de boeren het gesprek moeten aangaan. 'Het is de plek om met ideeën en suggesties te komen, Remkes is in zijn uitnodiging duidelijk: er is ruimte om te praten, we hopen dat alle uitgenodigde organisaties dat ook doen.' Het ministerie zegt dat de partijen nu 'met de ruggen naar elkaar' staan. 'Op alle betrokkenen rust een verantwoordelijkheid om de impasse te doorbreken.'

Zuid-Holland vindt protestvlaggen 'gevaarlijk' en haalt ze weg

12:34 | De provincie Zuid-Holland gaat protestvlaggen en spandoeken weghalen die langs wegen, op kruispunten en aan viaducten zijn opgehangen. 'Wij ontvangen veel meldingen over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid', legt de provincie uit. De gevaarlijkste protestuitingen zijn al opgeruimd.

Het ging bijvoorbeeld om vlaggen die los hingen, het zicht van camera’s blokkeerden of 'die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden'. 'Het recht om te demonstreren is een groot goed in ons land. Dit recht heeft wel grenzen. Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, waar het eigendom van een ander zonder toestemming wordt gebruikt, stopt dit recht.' legt de provincie uit. Tot nog toe is volgens de provincie al zeker één afgescheurde vlag op een rijdende auto terechtgekomen. Hoe langer vlaggen en doeken blijven hangen, des te meer risico's ze opleveren.

Zuid-Holland roept iedereen die een vlag of doek heeft bevestigd 'op een plek die niet van hem of haar is' op om die voor 5 augustus te verwijderen. Alles dat er daarna nog hangt, wordt opgeruimd.

Nog altijd snelwegen dicht na boerenacties

11:39 | Er zijn nog altijd verschillende snelwegen en op- en afritten afgesloten na boerenacties. Vanochtend vroeg bleken boeren op verschillende plekken op snelwegen en op- en afritten blokkades te hebben opgeworpen, onder meer met mest en puin. Ook zijn hooibalen in brand gestoken.

Rijkswaterstaat meldt dat wordt gewerkt om wegen vrij te maken. 'Op sommige plekken is zwaarder materiaal nodig om de rommel op te ruimen of moet de weg hersteld worden.'

Op onder meer de A1 van Hengelo naar Apeldoorn moeten mensen tussen Deventer en knooppunt Beekbergen via de vluchtstrook, meldt de ANWB. Hetzelfde geldt voor de A28 van Zwolle naar Groningen tussen afrit Nieuwleusen en De Wijk, de A50 van Arnhem naar Zwolle tussen afrit Loenen en Apeldoorn Noord en de andere kant op tussen Vaassen en Apeldoorn. Ook verschillende op- en afritten bij onder meer de A1, A6, A30 en A37 zijn nog dicht.

Auto rijdt op hooibaal bij A32, niemand gewond

10:32 | Een auto is woensdagochtend op een toerit naar de A32 bij Meppel-Noord op een hooibaal gereden. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt, meldt een politiewoordvoerder. Rijkswaterstaat heeft de auto volgens de zegsman geborgen.

Hoewel de politie spreekt van een hooibaal, ging het volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat om een aantal balken en rommel.

Ministerie: snelwegblokkades zijn over de grens, ga in gesprek

10:19 | Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat de boerenacties rond verschillende snelwegen te ver gaan. 'Protesteren mag maar binnen de grenzen van de wet. Dat is dit niet. Dit is ook niet de manier om met elkaar verder te komen', laat een woordvoerder weten. Het ministerie vindt dat de boeren beter om de gesprekstafel kunnen komen.

De verwachting is dat het uren zal duren voordat de wegen weer zijn vrijgemaakt. Daar heeft het ministerie moeite mee. Vertegenwoordigers van boeren hebben gisteren nog een uitnodiging gekregen van Johan Remkes, die moet bemiddelen tussen de overheid en de boeren, merkt de woordvoerder op. 'Kom daar op gesprek, dat is de plek om zorgen, ideeën en suggesties te delen en met elkaar verder te komen.'

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is ook kritisch. 'Demonstreer, voer actie, spreek je uit, maar hou het rustig, houd je aan de regels en de wetten die gelden.' Het blokkeren van wegen hoort daar volgens een woordvoerder niet bij. 'Dit kan ernstige gevolgen hebben. Dan heeft de politie geen keuze dan waar mogelijk in te grijpen, desnoods achteraf.'

Nog geen arrestaties om boerenacties in oosten van het land

10:05 | De politie in het oosten van het land heeft nog niemand opgepakt vanwege de boerenacties woensdagochtend op en bij snelwegen. 'Als er informatie is of we weten wie erachter zit, zullen we acteren, maar dat is op dit moment nog niet aan de gang.'

De politie meldt dat boeren niet fysiek protesteren. Het is aan Rijkswaterstaat om de opgeworpen blokkades op te ruimen. 'Daar hebben wij als politie geen rol in.' Gevraagd of de politie wel gaat proberen de daders te achterhalen, zegt de woordvoerder dat het 'ons wel lastig wordt gemaakt' als ze niet weten wie bijvoorbeeld strobalen in brand heeft gestoken. 'We moeten wel informatie hebben die ons leidt naar de mensen die hier achter zitten.'

FDF: 'Als je mensen zo ontzettend boos maakt, dan krijg je dit'

9:22 |'Als je mensen zo ontzettend boos maakt, dan krijg je dit', zegt secretaris Sieta van Keimpema van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) over de nieuwe boerenacties rond snelwegen. 'Daar moet je niet raar van opkijken. Iedereen zou dit doen, als je van je land en uit je huis wordt gejaagd.' Ze reageert daarmee op de kritiek van wegbeheerder Rijkswaterstaat, die waarschuwt dat deze manier van actievoeren gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Boeren hebben woensdag onder meer hooibalen in brand gestoken en opritten geblokkeerd met hopen grond. 'Zolang de overheid vasthoudt aan de huidige doelen, zul je dit soort toestanden krijgen', zegt Van Keimpema over het stikstofbeleid van de overheid. '30.000 bedrijven worden daardoor geraakt. Mensen slapen niet meer, er zijn zelfmoorden onder boeren die het niet meer zien zitten', zegt het bestuurslid van FDF. Recente cijfers over het aantal zelfdodingen onder boeren zijn niet beschikbaar, dus of deze indruk klopt, valt niet te controleren.

FDF zegt zelf overigens geen rol te spelen in deze protestacties. 'Lokale trekkergroepen organiseren dit soort acties zelf.' Ook voorzitter Bart Kemp van Agractie laat weten dat hij er niet van op de hoogte was.

Rijkswaterstaat: actievoeren op snelweg niet wenselijk

08:42 | Het is niet wenselijk dat snelwegen worden gebruikt om actie te voeren. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdagochtend in reactie op een nieuwe ronde boerenacties op en bij snelwegen in het land.

'Voor ons staan doorstroming en veiligheid altijd voorop', aldus de zegsman. Op en bij verschillende snelwegen hebben boeren mest en puin gestort en hooibalen in brand gestoken. Rijkswaterstaat vindt dit niet wenselijk, 'zeker vanwege de gevaarlijke situaties die dit oplevert en de hinder die dit veroorzaakt voor weggebruikers'.

'De afsluitingen kunnen gevaarlijke situaties en hinder opleveren'

8:01 | De problemen zijn vooral in het midden en oosten van het land. 'De afsluitingen kunnen gevaarlijke situaties en hinder opleveren', zegt Rijkswaterstaat. Her en der is puin en mest op de weg gelegd en ook zijn hooibalen in brand gestoken. 'Rij extra alert', is het advies.

Vooral rond Apeldoorn hebben weggebruikers te maken met vertraging, meldt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Op de A50 naar het zuiden staat bij Vaassen een lange file. Ook op de A1 rijdt het langzaam tussen Apeldoorn-Zuid en Voorst. Verkeer dat vanaf Deventer naar Apeldoorn wil komt in een file van een uur.

Lees ook | Bijvangst boerenprotest: 3 ton omzet voor webshop Farmers Defence Force

Rijkswaterstaat 'opruimen acties duurt hele ochtend'

7:47 | Rijkswaterstaat is vanochtend druk bezig met de boerenacties op en bij snelwegen. 'Onze eerste prioriteit is het veiligstellen van de situaties op de weg', zegt een woordvoerder. Boeren hebben op verschillende plekken op en bij snelwegen mest en puin gestort. Ook zijn hooibalen in brand gestoken. Rijkswaterstaat verwacht zeker de hele ochtend bezig te zijn om alles opgeruimd te krijgen.

Op verschillende plekken in het land, vooral in het midden en oosten, hebben boeren woensdagochtend op- en afritten geblokkeerd, en in sommige gevallen is de hele weg zelfs dicht, vertelt de zegsman van Rijkswaterstaat. Hij spreekt van tientallen meldingen. Onder meer de A1 van Apeldoorn naar Hengelo is dicht door puin en mest op de weg. Verkeer kan er over de vluchtstrook, maar er staat wel file. Ook de A28 is in beide richtingen dicht bij Staphorst, eveneens door rommel op de weg.

Daarnaast zijn heel veel op- en afritten dicht, bijvoorbeeld op de A12 bij Bunnik, Maarsbergen en Veenendaal-West, en ook op de A30 zijn verschillende op- en afritten afgesloten met rommel. Op sommige plekken zijn hooibalen in brand gestoken.

Boeren blokkeren snelwegen bij Barneveld, Zwolle en Hengelo

6:41 |Op verschillende plekken langs snelwegen in het land staan woensdagochtend demonstrerende boeren. Het gaat vooral om de driehoek Barneveld, Zwolle en Hengelo. Boeren staan er met tractoren bij naar het zich laat aanzien afritten. Langs de A28 bij Harderwijk zijn hooibalen in brand gestoken, meldt de ANWB.

Onder meer bij de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn is het raak, aldus de ANWB, die verrast is door deze acties. 'Het is niet zo dat ze met tractoren op de weg rijden dit keer, maar ze staan langs de weg', aldus een ANWB-woordvoerder. De acties kunnen ter plaatse zorgen voor complete ontregeling van het verkeer, waarschuwt de ANWB. Bijvoorbeeld doordat weggebruikers last hebben van de rook van brandende hooibalen.

Op de A1 bij knooppunt Beekbergen bedraagt de vertraging even na 06.30 uur een halfuur, op de A50 bij Beekbergen zo'n 25 minuten. Volgens de ANWB is de A28 van Groningen naar Zwolle bij Staphorst bijna helemaal dicht. Verkeer kan er nog wel over de vluchtstrook. De vertraging bedraagt ook daar zo'n 25 minuten. Waardoor de file is ontstaan, is onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met brandende hooibalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen