Politiek1 aug '22 12:01

Gemeentebesturen druk bezig met de thema's wonen en energie

Auteur: Lisa van der Velde

De nieuwe coalities van gemeenteraden zijn flink aan de slag met de woning- en energiecrisis, blijkt uit onderzoek van Berenschot. Het adviesbureau analyseerde 269 coalitieakkoorden van de gemeentes. Daar komt uit naar voren dat woorden als 'woning' en 'energie(armoede)' opvallend vaak worden gebruikt. Maar bij sommige van de plannen die onder deze thema's vallen, is wel wat gebrek aan concreetheid en haalbaarheid.

Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Reinier van Dantzig (D66) presenteren de drie partijen hun plannen voor de stad op Basisschool ’t Koggeschip in Amsterdam Nieuw-West.
Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Reinier van Dantzig (D66) presenteren de drie partijen hun plannen voor de stad op Basisschool ’t Koggeschip in Amsterdam Nieuw-West. (ANP / Dingena Mol)

'In 2022 komt het woord 'wonen' ongeveer twee keer zoveel aan de orde als in 2018. Het woord 'energie' komt een derde keer vaker voor dan vier jaar geleden', zegt managing director Openbaar Bestuur bij Berenschot Roeland Stolk. Van Berenschot heeft daarbij ook gekeken naar of in de coalitieakkoorden terugkomt wat de kiezer belangrijk vindt.

Wonen

De kiezer heeft aangegeven wonen cruciaal te vinden, zegt Stolk. Van Berenschot heeft gekeken naar wat de plannen in de coalitieakkoorden op het gebied van wonen nou precies inhouden én of ze haalbaar zijn. 'Dan zie je toch wel dat het tegenvalt. In de steden zijn er veel grote ambities. Daar moeten meer woningen komen en ook voor een betaalbare prijs.' In de dorpen ziet Stolk dat er andere wensen zijn. 'Daar willen ze geen stedelingen die woningen komen inpikken.' Maar de koppelingen naar concrete maatregelen vallen volgens Stolk in de coalitieakkoorden tegen.

Lees ook | Stijgende energieprijs zorgt voor iets dalende inflatie

Energie

Over de haalbaarheid van de energieplannen is bij Van Berenschot enige discussie. 'Er is veel winst te behalen bij gemeenten, denk aan zonne-energie, wijken van het gas af en mensen extra mogelijkheden geven om die energietransitie door te maken.' Stolt heeft goede hoop dat het uitvoeren van de plannen voor een groot deel gaat lukken. 'Maar er zit ook een gedeelte ellende tussen, zoals nare maatregelen die wel genomen moeten worden.' Hij zegt dat de Rijksoverheid verwacht dat gemeenten daar onderling uit gaan komen. 'Ik denk dat dat in beperkte mate gaat lukken.'

Andere thema's

In absolute zin is er nog altijd méér aandacht voor thema’s als werk en zorg, dan voor wonen en energie. Daarnaast is 'samen' ook nog altijd een van de meest gebruikte woorden in de akkoorden. In de totaal werd het in de 269 coalitieplannen ruim 12.000 keer gebruikt. In vergelijking met vier jaar geleden hebben de coalitiepartijen juist minder aandacht voor economie en onderwijs.

Lees ook | Amsterdam duurste stad om te wonen in Europa


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen