Politiek10 aug '22 15:26Aangepast op 10 aug '22 16:22

ChristenUnie wil 'beruchte' stikstofkaart van tafel

Auteur: BNR Webredactie

Coalitiepartij ChristenUnie eist dat de zeer omstreden stikstofkaart de prullenbak in gaat. Samen met de VVD en het CDA levert de CU kritiek op de kaart en op de bemoeienis van het ministerie van Financiën rondom de stikstokkaart. Dat ministerie stelt geld beschikbaar voor de uitkoop van boeren. D66 lijkt ondertussen alleen te staan in de regeringscoalitie als het gaat om de stikstofcrisis. De partij vindt de kritiek van de andere regeringspartijen 'selectieve verontwaardiging'.

Het is terecht dat premier Mark Rutte vorige week excuses aan de agrariërs heeft aangeboden over de 'beruchte stikstofkaart', vindt de ChristenUnie. Dat is voor de coalitiepartij echter onvoldoende. De kaart moet 'expliciet' worden ingetrokken. Ook de bemoeienis van het ministerie van Sigrid Kaag word gelaakt door de drie coalitiepartijen. In ambtelijke berekeningen van Financiën staat dat de stikstofdoelen van het kabinet veel goedkoper kunnen worden gerealiseerd dan de ruim 24 miljard euro die het kabinet daarvoor heeft gereserveerd. Ook stelt Financiën dat minder stikstofreductie nodig is om de klimaatdoelen te halen.

Protestborden van boeren tegen het Stikstofbeleid van het kabinet in een weiland in Zoeterwoude.
Protestborden van boeren tegen het Stikstofbeleid van het kabinet in een weiland in Zoeterwoude. (ANP / Phil Nijhuis)

CU-Kamerlid Peter Grinwis begrijpt dat de minister van Financiën 'als een bok op de haverkist' zit om ervoor te zorgen dat het geld goed wordt besteed, maar de Tweede Kamerfractie vreest dat dit met 'kortzichtige blik gebeurt', stelt Grinwis in zijn inbreng voor het schriftelijk overleg over het stikstofbeleid. Het Kamerlid is dan ook bang dat er te weinig gebeurt op korte termijn om de kwaliteit van natuur te verbeteren, waarschuwt de ChristenUnie, 'terwijl het juist zaak is om op korte termijn resultaten te boeken'.

Lees ook | Natuurorganisaties willen niet met Remkes onderhandelen

Politiek verslaggever Leendert Beekman vertelt dat er binnen het kabinet tot nog toe weinig bereidheid was om de stikstofkaart te vernietigen. 'Rutte zei vorige week nog dat die kaart de feitelijke situatie is, maar dat de boeren daar niet uit moeten afleiden hoeveel stikstofuitstoot zij persoonlijk moeten reduceren. Ook Stikstofminister Van der Wal wil niet van de kaart af. Telkens zegt ze dat het een richtinggevend doel is, en dat de provincies ermee aan de slag moeten.'

'Opmerkelijk'

VVD-Kamerlid Thom van Campen vindt het 'op zijn zachtst gezegd opmerkelijk' dat Financiën beleidsadviezen formuleert die buiten de beleidsbevoegdheid van de minister van Financiën vallen. Het irriteert hem daarnaast dat het ministerie van Financiën 'voortdurend kritisch is op de noodzaak van een integrale aanpak (stikstof/klimaat/water/bodem)'. Een integrale aanpak is juist nodig, benadrukt Van Campen.

Het CDA vindt dat in dit 'gevoelige' stikstofdossier geen ruimte is voor ruis, stelt Derk Boswijk namens de fractie. Het kabinet slaagt er keer op keer niet in om dat te voorkomen. Het verbaast Boswijk dat 'ten tijde van grote maatschappelijke onrust, zoveel verschillende signalen uit hetzelfde kabinet komen'.

'Verbod op nadenken'

D66 vindt het juist goed dat Financiën 'scherp meekijkt', stelt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot via zijn woordvoerder. Dat is ook hun rol, vindt hij. 'Sinds wanneer is er een verbod op nadenken voor een ministerie om te kijken naar alternatieven en naar hoe we eventueel zuiniger en efficiënter met belastinggeld kunnen omgaan? Het gaat hier om vele miljarden publiek geld.' Het wegen van de verschillende opties is aan de Tweede Kamer, zegt De Groot. 'Ik vind de verontwaardiging bij andere partijen dus nogal selectief.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen