Politiek17 aug '22 09:51

Remkes opnieuw in gesprek met organisaties, tot onvrede van boeren

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw gaat Johan Remkes bemiddelen in het stikstofproces. Vandaag mag het bedrijfsleven, vertegenwoordigd in Bouwend Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland, bij de stikstofbemiddelaar aanschuiven. Het bedrijfsleven lijdt namelijk ook onder de stikstofcrisis in Nederland, doordat er amper nog gebouwd kan worden vanwege de strenge uitstooteisen.

De bouwers willen dat een eerder plan de aandacht krijgt van Remkes. Dat plan werd samen met land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. In het document wordt een doel gesteld van 40 procent uitstootreductie in 2030, terwijl het kabinet nu uitgaat van een halvering van de uitstoot.

Opnieuw gaat Johan Remkes bemiddelen in het stikstofproces. Vandaag mag het bedrijfsleven, vertegenwoordigd in Bouwend Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland, bij de stikstofbemiddelaar aanschuiven.
Opnieuw gaat Johan Remkes bemiddelen in het stikstofproces. Vandaag mag het bedrijfsleven, vertegenwoordigd in Bouwend Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland, bij de stikstofbemiddelaar aanschuiven. (ANP / ANP)

In het plan, waar ook natuurorganisaties en ondernemerspartijen VNO-NCW en MKB-Nederland aan meeschreven, staan verduurzamingsvoorstellen voor onder meer de industrie, bouw en energiesector. Het voorstel zou jaarlijks zo'n 1,7 miljard euro kosten, maar dan zouden de problemen rond het verlenen van bijvoorbeeld bouwvergunningen en stalaanpassingen wel direct tot het verleden behoren.

Lees ook | Wetenschap wil ook in gesprek met Remkes

Waar de stikstofcrisis vooral de boeren in de schijnwerpers zette, mogen nu ook andere sectoren aan tafel om mee te praten over de problematiek. Dat lijdt weer tot woede bij de boeren. 'Zij zijn ontevreden met de gesprekken met zoveel sectoren', legt politiek verslaggever Leendert Beekman uit. 'Zij zeggen dat de opdracht vanuit de Tweede Kamer was om met de boeren te praten, om zo het vertrouwen in de overheid te verbeteren. Nu zitten ineens al die partijen aan de tafel, dus daardoor is er een hoop onvrede bij die boeren.'

Bouwdoelen halen lastig door stikstofeisen

Toch is het logisch dat er andere sectoren aan tafel zitten bij Remkes. Want ook al vindt de stikstofuitstoot voornamelijk bij de agrarische sector plaats, kan het bedrijfsleven ook een bijdrage leveren aan de stikstofreductie. Daarnaast is het voor bouwers nu zeer lastig om te voldoen aan de woningbouwdoelen, doordat er amper nog stikstofruimte is. 'Bouwen is één van de belangrijkste onderwerpen als je het over stikstof hebt, naast de natuur. (...). Daarnaast wil men dat alle sectoren meegenomen gaan worden, als het gaat om de stikstofreductie. Dus niet alleen de boeren, maar ook de industrie en de luchtvaart. Dat zal vandaag zeker besproken worden', aldus Beekman.

Het is niet het eerste gesprek dat Remkes voert rondom de stikstofproblematiek. Eerder ging het al in gesprek met verschillende boerenorganisaties en maandag praatte hij ook met natuur- en milieugroepen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen