Politiek18 aug '22 16:50

Minister: industrie en supermarkten nemen geen verantwoordelijkheid in transitie

Auteurs: ANP en Remy Kock

Stikstofminister Christianne van der Wal was niet te spreken over de afwezigheid van drie belangrijke partijen in de stikstofdiscussie. 'Door niet bij het overleg aan te schuiven ontlopen sommige partijen een hele grote verantwoordelijkheid', zei ze na afloop van het stikstofoverleg dat bemiddelaar Johan Remkes donderdag in Arnhem had met de bankensector.

Stikstofminister Christianne van der Wal was niet te spreken over de afwezigheid van drie belangrijke partijen in de stikstofdiscussie
Stikstofminister Christianne van der Wal was niet te spreken over de afwezigheid van drie belangrijke partijen in de stikstofdiscussie (ANP JEROEN JUMELET)

De vleesverwerkende industrie, veevoederbedrijven en de supermarkten lieten verstek gaan bij het overleg, waar ook verschillende bewindslieden en premier Mark Rutte bij zaten. 'Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor de broodnodige transitie waar Nederland voor staat. Iedereen in de voedselketen is cruciaal voor de oplossing van de stikstofcrisis en andere problemen die daarmee samenhangen', zei Van der Wal.

Verdienmodel

Ook Remkes was er niet over te spreken dat onder andere de supermarktensector had afgezegd. Volgens de bemiddelaar is in Arnhem een goed verdienmodel voor de boeren besproken.

Waar de supermarktketens en de vee-industrie in afwezigheid schitterden en verstek lieten gaan bij de stikstofgesprekken met bemiddelaar Johan Remkes, schoven de banken vandaag wél aan. Zij benadrukten dat ze hun verantwoordelijkheid zullen nemen in het stikstofprobleem.

'Maar ze willen daarover wel duidelijkheid', aldus BNR-verslaggever Jigal Krant, die in Arnhem aanwezig was. 'Dat is voor hen heel belangrijk. Investeringen kunnen gedaan worden als dat nodig is, maar er moet wel duidelijk zijn wat de mogelijkheden zijn.'

Lees ook | Remkes: bouw en ondernemerspartijen kritisch op stikstofbeleid

Zo is Wiebe Draijer, topman van Rabobank, zich bewust van de 'scherpe bocht' die boeren moeten maken, en had hij graag gezien dat het probleem eerder aangepakt was zodat de bocht 'langzaam afgesneden kunnen worden'. Volgens de topman is het nu zo dat boeren niet weten wat er voor hen in het verschiet ligt, en dat banken zekerheid willen bieden zodat er weer gefinancierd kan worden. 'Draijer zei vervolgens ook dat zijn bank bereid is om de boeren te helpen. Dat is geen garantie, maar ze willen aan hun zijde staan.'

Eenzijdig

Remkes benadrukte in Arnhem dat het tot nu toe te eenzijdig en alleen maar gaat over het opkopen van boerenbedrijven, terwijl er veel meer mogelijk is. Hij dringt aan op de door het kabinet beloofde toekomstvisie. Bewindslieden zeiden in Arnhem dat er in september een brief van het kabinet komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen