Politiek23 aug '22 19:01

Hoekstra: ik sta zowel achter regeerakkoord als interview

Auteur: BNR Webredactie

Minister en CDA-leider Wopke Hoekstra zegt zowel achter het kabinetsbeleid te staan, als het interview waarin hij afwijkt van het kabinetsbeleid. Specifiek gaat het om de uitspraak dat '2030 niet heilig is', als deadline om de stikstofdoelen te halen.

Het halveren van de stikstofuitstoot per 2030 is nodig om bijna driekwart van de natuurgebieden onder de stikstofnorm te brengen. Het behalen van die doelen in 2030 is volgens Hoekstra 'in veruit de meeste gevallen haalbaar'. Dat het kabinet 'niet dogmatisch' moet zijn op plekken waar het wat langer duurt, is volgens hem 'genuanceerd en afgewogen'.

Minister en CDA-leider Wopke Hoekstra zegt zowel achter het kabinetsbeleid te staan, alshet interview waarin hij afwijkt van het kabinetsbeleid.
Minister en CDA-leider Wopke Hoekstra zegt zowel achter het kabinetsbeleid te staan, alshet interview waarin hij afwijkt van het kabinetsbeleid. (ANP / ANP)

'Het regeerakkoord staat'

Op vragen van GroenLinks-leider Jesse Klaver erkende Hoekstra dat het de bedoeling is dat de doelen blijven staan. 'Dat regeerakkoord, dat staat feitelijk op dit moment.' Tegelijkertijd wil het kabinet de overleggen onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes afwachten, aldus Hoekstra.

Lees ook | CDA houdt voet bij stuk in debat, wacht bevindingen Remkes af

Oppositiepolitici verweten Hoekstra dat hij als minister van Buitenlandse Zaken breekt met de eenheid van het kabinetsbeleid. Bewindspersonen moeten in principe dezelfde boodschap uitdragen. Maar 'als er zoiets ernstigs aan de hand is in het land, vind ik dat ik mij daar als leider van het CDA op een gegeven moment over móét uitspreken', zegt Hoekstra.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen