Politiek26 aug '22 07:03Aangepast op 26 aug '22 10:23

Coalitie heeft 'iets meer tijd nodig' voor begroting

Auteur: BNR Webredactie

Het overleg tussen de coalitiepartijen op het ministerie van Financiën heeft nog niet geleid tot een begrotingsakkoord. Tot na middernacht hebben de partijen gesproken over verdeling van de miljarden voor volgend jaar. Maar er is 'iets meer tijd nodig', zegt premier Rutte.

(ANP / ANP)

Vooral de langetermijnmaatregelen om de koopkrachtdaling te dempen en de vraag of er dit jaar nog iets extra's kan worden gedaan, vereisen meer aandacht. 'Het was mooi geweest als we er vandaag waren uitgekomen, maar bij dit soort onderhandelingen weet je dat het iets langer kan duren.' Over de inhoud wil Rutte niets kwijt. 'Pas als we klaar zijn kunnen we iets zeggen en dat is met Prinsjesdag.'

Lees ook | Zo compenseren andere EU-landen inflatie

Vruchtbare avond

Ook minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra liet niets los over eventuele maatregelen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de coalitie eruit gaat komen, benadrukt hij. 'Het was een vruchtbare avond.' Ook volgens Rutte was de sfeer heel goed.

'Het is wel zo dat de problemen met én het winkelmandje én de energierekening enorm zijn. Tegen deze prijzen en tegen deze energierekening, daar is bijna niet tegenop te werken', zei Hoekstra.

Beiden temperen wel de verwachtingen van de maatregelen waarover wordt onderhandeld. 'Het zal een heel stevig pakket zijn, maar het kan niet alle problemen wegnemen. Dat gaat niet. Het zijn hele forse problemen', zei Rutte. 'Ik wil niet de illusie wekken dat zo alle problemen verdwenen zijn', waarschuwde ook Hoekstra.

Lees ook | Coalitie gaat verder met lastig begrotingsoverleg

Politieke keuzes

Structurele maatregelen om de koopkrachtdaling te dempen zijn duur. Om de miljarden te vinden moeten politieke keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld over de vraag of dit geld bij vermogenden vandaan gehaald moet worden. VVD en CDA voelen daar niet zoveel voor, terwijl ChristenUnie en D66 juist graag meer belasting willen heffen op vermogen.

Het is niet duidelijk wanneer het overleg tussen de top van het kabinet en de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wordt voortgezet. Dat kan dit weekeinde zijn of begin komende week. Na een akkoord tussen de vier partijen moeten de afspraken in een extra ministerraad worden bekrachtigd. Dat gebeurt dinsdag of woensdag. Het kabinet moet op 31 augustus de Miljoenennota naar de Raad van State sturen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen