Politiek31 aug '22 17:36

Remkes na stikstofoverleg: 'Deadline stikstofreductie 2030 niet ter discussie'

Auteur: BNR Webredactie

Volgens stikstofbemiddelaar Johan Remkes staat het niet ter discussie dat in 2030 stikstofuitstoot gereduceerd moet worden. Dat is volgens Remkes het oordeel van het kabinet na een gesprek met boerenorganisaties

Boerenorganisaties willen dat de deadline voor het terugbrengen van de uitstoot wordt verschoven, bijvoorbeeld naar 2035. CDA-leider en minister Wopke Hoekstra vond eerder ook dat '2030' niet heilig is.

(ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten)

Waar het kabinet niet wil inleveren op de deadline van de stikstofreductie, wil men wel gaan kijken naar de kritische depositiewaarde (kdw). Dat is de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. Het kabinet heeft toegezegd dat er gekeken wordt naar een alternatief systeem.

Lees ook | Kritiek op stikstofhandel boeren: 'Wil je eigenlijk niet hebben'

LTO is teleurgesteld dat het kabinet ook niet wil inleveren op de omstreden stikstofkaart. Volgens voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO Nederland 'blijft de status van het kaartje ongewijzigd, en dat is niet naar onze zin'. Het overleg van woensdag heeft dan ook 'geen definitief resultaat" opgeleverd, zegt hij, maar er zijn wel "beginnende stappen gezet'.

'Kabinet niet door de knieën'

'Soms was het gesprek pittig en niet makkelijk. Wel zijn zaken op een open manier besproken en ook is gezamenlijk gezegd dat we met elkaar verder gaan, dingen uitwerken en erover praten. Dat vond ik heel positief', zei premier Mark Rutte na afloop van een ruim zes uur durend gesprek met de boerenorganisaties. Dat er nu wel is afgesproken dat er alsnog naar de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw) wordt gekeken, betekent volgens Rutte niet dat het kabinet door de knieën is gegaan.

Eender hoe, een voorstel met betrekking tot de kdw ligt op tafel, zo stelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'De kdw meet hoe het gaat met de natuur', zegt ze. 'Dat staat in de wet, en de kdw zou je kunnen vervangen met het meten van emissie of uitstoot van stikstof. Dan hebben de boeren er zelf meer controle op, en daar is begrip voor bij het kabinet. Maar, zo zegt Remkes, alleen als het juridisch haalbaar is na afloop.'

Voor stikstofminister Christianne van der Wal is het zeker dat de 'stikstofkraan dicht moet'. 'Hoe sneller we die stikstofkraan dichtdraaien, hoe minder relevant 2030 wordt', zegt Van der Wal. 'We hebben het steeds over de laatste kilometer voor het eindstation, maar we moeten de trein sneller laten rijden.'

De boeren wilden pas naar het overleg komen wanneer hun eisen op de agenda zouden worden gezet. Dat gebeurde, maar Remkes liet na afloop weten dat hij dat heel vervelend vond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen