Politiek8 sep '22 18:06Aangepast op 14 sep '22 13:43

Brussel akkoord: Nederland krijgt coronamiljarden

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie is akkoord gegaan met de plannen van Nederland om de coronagelden uit Brussel uit te geven. Minister Sigrid Kaag van Financiën had in haar plannen laten weten de 4,7 miljard euro onder andere uit te willen geven aan klimaatprojecten en digitalisering.

De Commissie looft de Nederlandse subsidieaanvraag en onderliggende plannen, vooral op het gebied van duurzame energie is Brussel enthousiast. Die plannen helpen niet alleen het klimaat, maar ook om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Lees ook | Hoeveel geld ontvangt Nederland echt uit het coronaherstelfonds?

Nederland was het laatste EU-land dat een beroep deed op het miljardenfonds. De aanvraag werd opgehouden doordat de kabinetsformatie maar bleef voortslepen. De herstelplannen en bijbehorende aanspraken van bijna alle EU-landen zijn inmiddels goedgekeurd en veel lidstaten hebben hun eerste subsidies al ontvangen. Alleen zorgenkind Hongarije is nog niet zover.

Meer weten over het Europese klimaatbeleid? Beluister de shortcast Europa in Crisis | Klimaat

Witwassen en tekorten op de arbeidsmarkt

Naast de plannen voor de klimaattransitie en digitalisering wordt een deel van het geld ook gebruikt om de stikstofschade te verminderen, de woningbouw te verbeteren. Ook de gezondheidszorg, de tekorten op de arbeidsmarkt en het tegengaan van belastingontwijking en witwassen zijn plekken waar het geld wordt besteed.

De voorzitter van de commissie, Ursula von der Leyen, kwam haar gunstige oordeel over het Nederlandse herstelplan hoogstpersoonlijk overbrengen.
De voorzitter van de commissie, Ursula von der Leyen, kwam haar gunstige oordeel over het Nederlandse herstelplan hoogstpersoonlijk overbrengen. (ANP / Robin Utrecht)

De voorzitter van de commissie, Ursula von der Leyen, kwam haar gunstige oordeel over het Nederlandse herstelplan hoogstpersoonlijk overbrengen. Ze heeft daarvoor afgesproken met onder anderen premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag in Rotterdam.

Verslaggever Martijn de Rijk, die bij het bezoek van Von der Leyen was, benadrukt ook dat er nog een 'mits' is bij de toebedeling van het geld. 'De lidstaten moeten het nog goedkeuren. Een land dat het niet goedkeurt, weet dat het ook zelf nog goedkeuring moet krijgen. Alleen als er hele rare dingen in het plan staan, kan dat gebeuren. Maar die zijn er in dit plan niet.'

Lees ook |'Die 4,7 miljard euro uit Europa had veel meer kunnen zijn'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen