Met een positieve houding van Nederland krijgt het Europese voorstel meer kans van slagen, aangezien de tegenstanders van een prijsplafond vooral in Noord-West Europa te vinden zijn, schrijft het FD.
Lange tijd was Nederland tegen een dergelijk plafond, maar de laatste tijd is de toon veranderd. 'Het kabinet is langzaam gedraaid naar steun', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Voor een liberaal land als Nederland is een maximale gasprijs heel uitzonderlijk'.
Lees ook | Kabinet wil schulden overnemen van mensen die energie niet kunnen betalen
Het plafond betekent een inbreuk op het principe van vrije prijsvorming op de markt en dat is tegen het zere been van de liberalen. Ander kritiekpunt is dat het kunstmatig laag houden van energieprijzen, een prikkel tot energiebesparing zou verminderen.
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade pleit daarom voor dubbele prijzen. 'Stel per huishouden het basisverbruik vast en laat ze daarvoor een gereguleerde lage prijs betalen. Alle verdere energiebehoeften moeten gewoon tegen de marktprijs worden gekocht.'
Het idee van dual pricing wordt ook bepleit door de Franse econoom Jean Pisani-Ferry die ook het IMF en de Europese Commissie adviseert.
Lees ook | Brussel neemt drastische maatregelen op energiemarkt

Uitzonderlijke tijden
Ook Duitsland lijkt inmiddels voorstander van een prijsplafond. Volgens premier Rutte is er echter spraken van een uitzonderlijke tijden waardoor er iets gedaan moet worden om de Europese energiemarkt te hervormen.
Brussel kondigde woensdag maatregelen aan om de energiecrisis aan te pakken. Zo komt er niet alleen een prijsplafond op Russisch gas, maar moet ook het energieverbruik in de EU verplicht met 10 procent omlaag en komt er een limiet op de winsten van energiebedrijven. 'In Den Haag is zo'n overwinst voor bedrijven eerder afgeschoten maar dat ligt nu och weer op tafel.'
Lees ook | Berlijn: eenheid EU onder druk door spanningen op gasmarkt
Brussels overleg
Europese energieministers komen vandaag bijeen in Brussel om de voorgestelde plannen te bespreken. Rob Jetten is niet aanwezig bij het overleg, in zijn plaats komt Hans Vijlbrief, Staatssecretaris van Mijnbouw. Geen onlogische keuze, zegt Sophie van Leeuwen. 'Vijlbrief is zeer goed ingevoerd op dit dossier en is een Brussels politicus geweest en is eigenlijk beter ingevoerd op dit dossier dan Jetten.'
Lees ook | Meer vraag naar maximale gasprijs, maar het heeft ook nadelen
Hongarije vreest
Het instellen van een prijsplafond voor Russisch gas druist in tegen de Europese en Hongaarse belangen, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto vrijdag, kort voor een spoedvergadering van de Europese ministers van Energie van de Europese Unie over maximumprijzen.
Volgens Szijjarto zou zo'n plafond leiden tot een onmiddellijke stopzetting van de leveringen door Rusland van gas aan Europa. Hongarije is op zoek naar nog eens 700 miljoen kubieke meter gas, bovenop een bestaande langetermijnleveringsovereenkomst. Szijjarto bracht in juli een bezoek aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in Moskou.
Vorige maand begon het Russische energiebedrijf Gazprom de leveringen aan Hongarije op te voeren, naast eerder overeengekomen leveringen via de Turkstream-leiding. Rusland voorziet Hongarije van het grootste deel van zijn olie- en gasbehoeften.