Politiek14 sep '22 06:55

Schouten: Uitzondering mestregels boeren niet vanzelfsprekend

Auteur: BNR Webredactie

In de Tweede Kamer zijn partijen verontwaardigd dat een uitzondering op de mestregels voor Nederlandse boeren per 2026 niet meer geldt. Maar die uitzondering was ook 'nooit vanzelfsprekend', benadrukte landbouwminister Carola Schouten tijdens haar eerste Kamerdebat op haar oude functie.

Vorige week werd bekend dat die regeling, de zogeheten 'derogatie', zo goed als zeker wordt afgebouwd en daarna verdwijnt. Dankzij derogatie konden Nederlandse boeren meer dierlijke mest uitrijden dan boeren in andere EU-landen.

De uitzondering voor boeren was 'nooit vanzelfsprekend', benadrukte landbouwminister Carola Schouten tijdens haar eerste Kamerdebat op haar oude functie.
De uitzondering voor boeren was 'nooit vanzelfsprekend', benadrukte landbouwminister Carola Schouten tijdens haar eerste Kamerdebat op haar oude functie. (ANP / Laurens van Putten)

Dat de uitzondering verdwijnt, vindt Schouten 'teleurstellend'. Zo is de waterkwaliteit bij derogatiebedrijven vaak beter dan andere boerderijen. Dat komt onder meer omdat derogatiebedrijven vaker grasland hebben, waaruit minder stoffen wegspoelen. Maar ook toen zij zelf nog landbouwminister was in het vorige kabinet moest zij ieder jaar in Brussel bepleiten waarom derogatie nodig was, zegt ze tijdens een debat.

Lees ook | LTO teleurgesteld: 'Mogelijkheden voor boeren worden minder'

Door het verdwijnen van de uitzondering moeten boeren zelf hun overschot aan mest afvoeren en kunstmest inkopen voor het bemesten van hun land. 'Het afvoeren is duur en het inkopen van kunstmest is op dit moment ook ontzettend duur. Dat betekent dan ook dat boeren hoge kosten moeten maken', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman. 'Er is wel 130 miljoen euro ter beschikking gesteld om het verlies te compenseren. Dan heb je het over ongeveer 8.000 euro per boer, dat is niet genoeg. Bij het afvoeren van mest maken boeren gemiddeld 30.000 euro aan kosten.'

Kritiek op compensatie van vervuilende boeren

Toch is er ook kritiek op dat boeren weer worden gecompenseerd. 'Er zijn al boeren die zich wel netjes aan de regels houden, en daar kosten voor maken. Daardoor komen we nu in de situatie dat de compensatie alleen bedoeld is voor boeren die nog vervuilden. Dat is dan wrang voor de boeren die wel netjes het overschot aan mest afvoerden', zegt Beekman.

Lees ook | Wie o wie wil Henk Staghouwer opvolgen?

De terugkeer van Schouten als Landbouwminister is overigens tijdelijk. Ze vervangt Henk Staghouwer de eerder al opstapte als minister. Schouten combineert nu zijn post met de functie als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen