Politiek13 sep '22 07:07

Minister Yeşilgöz haalt uit naar Forum, Van Haga en wokisme

Auteur: Mark van Harreveld

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz heeft hard uitgehaald naar Forum voor Democratie, Groep Van Haga en het wokisme. Ze deed dat gisteravond tijdens de HJ Schoo-lezing in de Amsterdamse Rode Hoed. Volgens Yeşilgöz wordt onze democratie geleidelijk afgebroken en moet er actie ondernomen worden, voordat het te laat is.

In het bijzonder trekt Yeşilgöz van leer tegen nepnieuws en complottheorieën die het rechts-populisme verspreidt en die ophef en aandacht genereren, tot naamsbekendheid en likes leiden, aanzien, invloed, geld en stemmen. Ze noemt het een verdienmodel voor partijen als Groep Van Haga en Forum voor Democratie 'die verder geen enkele inhoudelijke agenda meer hebben'.

Baudet

In het bijzonder noemt ze Forumleider Thierry Baudet die de onafhankelijkheid van de rechtspraak in twijfel trekt, 'video's tweet waarin agenten fascisten genoemd worden genoemd en online Jodenhaat verspreidt'. Ook ter linkerzijde deelt de minister klappen uit; ze noemt het wokisme 'een stroming die zich richt op uitsluiting'. Wokisten bepalen volgens Yeşilgöz wie recht van spreken heeft, en wokisme reduceert individuen tot geslacht, afkomst en gerichtheid met een vaste mening. 'Daarvan afwijken betekent uitgesloten worden.'

Verkiezingen

De toespraak lijkt verdacht veel op de aftrap van de VVD-verkiezingscampagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. 'Ze deelt klappen uit aan de concurrentie op rechts rechts (...). Van Haga reageerde furieus en vraagt om excuses. Ze spreekt ook de rechtse kiezer aan op het thema woke, dat is niet populair bij rechtse kiezers', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.

'Ze maakt zich zorgen om democratie, de rechtsstaat, persvrijheid, criminaliteit, extremisme, vertrouwen in de politiek en wetenschap, dat zijn thema's die de VVD-achterban aanspreken.'

Partijleider Yeşilgöz?

Volgens Beekman was dit overigens mogelijk ook 'een stevige eerste trap naar het partijleiderschap, al is er volgens haar geen vacature'. Beekman is in elk benieuwd hoe de toespraak valt bij de VVD-achterban. Ook stak Yeşilgöz de hand in eigen boezem - aan het wantrouwen in de politiek is haar eigen partij immers ook debet. Ze was zelfs kritisch naar het kabinet zelf en haar eigen partij en noemde de Toeslagenaffaire als reden voor het wantrouwen in de politiek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen