Politiek15 sep '22 20:17Aangepast op 16 sep '22 12:22

Kamer voert druk op bij Jetten om aanpak energieprijzen

Auteur: BNR Webredactie

De Kamer eist dat minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie met een oplossing komt voor de energiecrisis. In het debat over de gasmarkt wordt hij overspoeld met plannen en proefballonnen.

Zo is een voorstel van de PvdA om een prijsplafond in te stellen voor 'het basisenergiegebruik bij gezinnen'. 'Dan komt er rust en voorspelbaarheid voor het aankomende stookseizoen', is het idee. 'In gesprek met de energiebedrijven werd duidelijk dat het dit jaar nog mogelijk is, als de minister snel schakelt', aldus Joris Thijssen, PvdA-Kamerlid.

De Kamer eist dat minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie met een oplossing komt voor de energiecrisis. In het debat over de gasmarkt wordt hij vanavond overspoeld met plannen en proefballonnen.
De Kamer eist dat minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie met een oplossing komt voor de energiecrisis. In het debat over de gasmarkt wordt hij vanavond overspoeld met plannen en proefballonnen. (ANP / ANP)

Zijn CDA-collega Henri Bontenbal had weinig begrip voor het idee. 'Een regeling moet uitvoerbaar zijn. U doet een voorstel, dan heeft u de plicht om te checken of het uitvoerbaar is en niet zomaar een ballonnetje opgooien', zei Bontenbal.

Lees ook | Gasprijs daalt weer tot onder de 200 euro

Energieleveranciers kunnen 'aan knoppen draaien'

Politiek verslaggever Leendert Beekman zag het opgooien van proefballonnen vaker gebeuren in het commissiedebat. 'Er worden heel veel ballonnetjes in de lucht gegooid.' Maar daar zitten ook plannen bij die wel uitvoerbaar zouden zijn. Ook energieleveranciers lieten dat al weten aan de Kamerleden. 'De bedrijven zeiden dat zij ook iets kunnen doen en aan bepaalde knoppen kunnen draaien.'

Lees ook | Jetten: prijsplafond op energie serieuze optie, maar niet dit jaar

Vanuit het kabinet kan er weinig meer verwacht worden op korte termijn, zegt Beekman. 'Vrijdag worden de plannen voor Prinsjesdag afgetikt, die plannen liggen al klaar. Misschien dat een paar van de plannen uit het debat in de Kamer wel zijn overgenomen. We weten dat er iets zal uitkomen, maar hoe dat precies eruit komt te zien, wordt nog duidelijk.'

Lees ook | Gasprijs stijgt nóg verder na EU-toespraak


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen