Politiek17 sep '22 08:40

Kiezers geven het kabinet een 3,3

Auteur: ANP

Kiezers rekenen het kabinet af op de verschillende crises die spelen en het onvermogen om deze op te lossen, en geven daarom een zware onvoldoende: een 3,3. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdag-onderzoek van EenVandaag onder 31.554 leden van het Opiniepanel.

Twee derde van de ondervraagden wil liever nieuwe verkiezingen dan dat dit kabinet langer blijft zitten. Slechts 15 procent heeft nog vertrouwen in het kabinet Rutte IV. Dat is historisch gezien erg laag.

Sinds EenVandaag begon met het peilen van het vertrouwen in 2007 scoorde een kabinet maar één keer een procentje lager: op Prinsjesdag 2013, na miljardenbezuinigingen in een financiële crisis.

Nieuwe verkiezingen

Een meerderheid (65 procent) van de deelnemers aan het onderzoek zou het liefst binnen een half jaar nieuwe verkiezingen willen. Dat geldt niet alleen voor de achterban van oppositiepartijen, ook veel kiezers van de regeringspartijen gaan liever opnieuw naar de stembus.

DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. ANP KOEN VAN WEEL
DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. ANP KOEN VAN WEEL (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen