
Naar eigen zeggen heeft het kabinet 'veel kunnen doen, maar niet alles goed kunnen maken'. Ook wordt er gesproken over een Miljoenennota van historische omvang. Eerder lekte al uit dat het kabinet miljarden reserveert om de koopkracht te 'stutten'. Daarbij wordt gedacht aan een verhoging van tien procent van het minimumloon en wordt de verlaging van de accijnzen voorlopig voortgezet.
Er was al uitgelekt dat het kabinet miljarden uittrekt om de koopkracht te 'stutten'. Zo gaat het minimumloon volgend jaar met 10 procent omhoog en wordt de verlaging van de accijnzen op brandstof voorlopig voortgezet. Die maatregelen hebben dus gevolgen.
Koopkracht
Hoewel de cijfers er voor aankomend jaar gunstiger uitzien, lijkt het erop dat de koopkracht dit jaar juist verder achteruit gaat. Het CPB spreekt over 6,8 procent, waarmee het eerdere cijfer in stand wordt gehouden.
Echter, waar de koopkracht achteruit gaat raamt het CPB dat de economie met 1,5 procent groeit in 2023. Eerder sprak het CPB juist over een groei van 1,1 procent. Voor het gehele jaar 2022 gaat het CPB uit van een groei van 4,6 procent.
Ook op inflatiegebied lijkt er licht aan het einde van de tunnel: volgend jaar zou de inflatie op 2,6 procent uitkomen, waar er eerder 4,3 procent werd geraamd. Voor dit jaar wordt de inflatie 9,9 procent.