Politiek20 sep '22 15:54Aangepast op 27 sep '22 09:31

'Historisch pakket aan pleisters' en geen 'langetermijnoplossingen'

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

De reacties op de kabinetsplannen staan bol van kritiek. Vakbond FNV spreekt enerzijds van een groot pakket aan maatregelen maar anderzijds ook van 'een historisch pakket aan pleisters'. De bouwsector zoekt tevergeefs naar een langetermijnvisie. 'Er zijn concrete plannen nodig.'

'FNV-voorzitter Tuur Elzinga zegt dat het kabinet 'eindelijk, maar redelijk laat lijkt te beseffen dat veel mensen nu kopje onder dreigen te gaan.' Daarbij plaatst hij wel een kanttekening. 'Economisch groeit Nederland, maar het geld moet eerlijker worden verdeeld.'

Volg het laatste Prinsjesdagnieuws in ons liveblog

Zo ziet FNV dat veel huishoudens steeds meer moeite hebben om rond te komen, iets wat al speelde voor de energiecrisis. Daarom moet het wettelijk minimumloon volgens de vakbond naar 14 euro per uur, waarbij de AOW en uitkeringen meestijgen. De stijging van 10 procent uit de miljoenennota vindt de bond 'structureel te weinig'.

Verder vindt FNV dat onder meer de controle over de energievoorziening weer in handen van de Staat moet komen in plaats van de markt.

Lees ook | Ledenparlement FNV stemt in met vakbondseisen 2023

Maandag presenteerde FNV de inzet voor de cao-besprekingen van 2023. Daarin pleit de bond onder meer voor een inflatie- en prijscompensatie, wat neerkomt op een loonstijging van 12 procent.

'Langetermijnoplossingen ontbreken'

Bouwend Nederland mist vooralsnog de concrete uitwerking van de bouwplannen van het kabinet. 'De langetermijnoplossingen ontbreken, er zijn concrete plannen en perspectief nodig', zegt een woordvoerder in reactie op de troonrede. De werkgeversvereniging noemt het tegenstrijdig dat er wel grote kabinetsambities zijn op het vlak van woningbouw en dat daar geld voor beschikbaar is, maar dat er geen plannen zijn voor de uitwerking.

'Door te blijven investeren in woningbouw, verduurzaming en bereikbaarheid zetten we koers en bouwen we door aan structurele weerbaarheid van ons land. Om de grote transities voor 2030 te halen is naast koopkrachtreparatie vooral regie en vastberadenheid nodig', aldus de bouworganisatie.

Tekst gaat verder onder de video

Shell snapt het wel

Shell snapt dat gas- en oliemaatschappijen moeten helpen om steunmaatregelen voor huishoudens te bekostigen. 'We begrijpen dat er dringend actie nodig is om huishoudens en bedrijven te helpen. We steunen noodbeleid en andere maatregelen van de overheid om de energiecrisis het hoofd te bieden', reageert een woordvoerder.

Koning Willem-Alexander zei in zijn troonrede dat maatregelen als de belastingverlaging op brandstof en de energietoeslag 'onder andere worden gedekt door een tijdelijke extra bijdrage van gas- en oliemaatschappijen'.

Later maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekend dat gaswinningsbedrijven extra belasting gaan betalen over de hogere omzet die zij boeken door de hoge prijzen. Dat levert de komende twee jaar zo’n 2,8 miljard euro op. Shell ging niet in op wat deze bijdrage voor het bedrijf betekent.

In de strijd tegen de energiecrisis wil ook de Europese Commissie dat producenten van fossiele brandstoffen een solidariteitsbijdrage gaan betalen. Shell vervijfvoudigde vorig kwartaal zijn nettowinst tot 18 miljard dollar. Ook andere oliegiganten zoals het Franse TotalEnergies en het Italiaanse Eni hebben flinke winsten geboekt door de hoge prijzen.

Lees ook | De zomer is voorbij, is het 'stakingsseizoen' aanstaande?

(Ministerie van Financiën / Valerie Kuypers)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen