Politiek20 sep '22 17:04Aangepast op 21 sep '22 15:07

'Details energieplafond komen volgende maand'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Volgens de energiebedrijven staat de precieze invulling van het prijsplafond op energie nog niet vast. Branchevereniging Energie-Nederland zegt dat het plan eerst nog verder uitgewerkt moet worden. 'In de loop van oktober' wordt waarschijnlijk meer duidelijk. 'Individuele energieleveranciers kunnen dus nog geen vragen beantwoorden over wat de exacte gevolgen zijn voor de energierekening van huishoudens', staat in een toelichting.

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat het vanaf 1 november een korting op de energierekening wil invoeren. De daadwerkelijke maatregel gaat officieel pas per 1 januari in, maar het kabinet zegt met energiebedrijven te hebben afgesproken dat zij de termijnbedragen per 1 november al verlagen. Het kabinet denkt aan een prijsplafond van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) elektriciteit.

Volg het laatste Prinsjesdagnieuws in ons liveblog

Energie-Nederland zegt blij te zijn met het compensatiepakket. Over het aanbieden van vaste contracten volgend jaar zijn nog geen afspraken gemaakt. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zei zondag dat hij wil dat energiebedrijven die weer gaan aanbieden.

ACM: prijsplafond energie goede zaak

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) noemt het 'een goede zaak' dat er een prijsplafond komt voor energieverbruik. Wel verwacht de autoriteit dat de tarieven voor warmte aankomend jaar 'fors omhoog gaan'. Daarom hoopt de ACM dat het kabinet de huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet niet vergeet.

Lees ook | 'Prijsplafond zorgt niet voor onnodige compensatie'

'Door een prijsplafond kunnen huishoudens erop vertrouwen dat elektriciteit en gas als eerste levensbehoefte voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft', zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. Ook worden huishoudens door een plafond 'nog steeds voldoende gestimuleerd om te besparen en te verduurzamen'. Besparende maatregelen zoals isolatie blijven daardoor lonend.

ILLUSTRATIEF - Een gasmeter in een meterkast met een overzicht van het verbruik van gas. Vanwege de stijgende energieprijzen dreigen steeds meer mensen in de financiële problemen te komen. ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
ILLUSTRATIEF - Een gasmeter in een meterkast met een overzicht van het verbruik van gas. Vanwege de stijgende energieprijzen dreigen steeds meer mensen in de financiële problemen te komen. ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar (ANP / Rob Engelaar)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen