Politiek21 sep '22 22:05Aangepast op 22 sep '22 11:06

Liveblog Politieke Beschouwingen | Kabinet loopt weg bij Baudet [video]

Auteur: BNR Webredactie

In de Tweede Kamer zijn de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen, waarin het kabinet de miljardenplannen zal moeten verdedigen. Volg dit liveblog voor het laatste nieuws.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden. Kijk hier voor het liveblog over dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Kamervoorzitter ontneemt Baudet het woord

20:49 | Het voltallige kabinet heeft de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet (FVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst. Baudet mocht zijn bijdrage niet meer afmaken.

De bewindslieden vielen over opmerkingen van Baudet over de opleiding van Kaag aan de Britse universiteit van Oxford. Hij zei dat het college waaraan ze heeft gestudeerd bekendstond als een spionnenopleiding. De bijdrage van Baudet ging grotendeels over complotten.

Lees ook | Kabinet loopt weg bij Baudet; Kamervoorzitter ontneemt FVD-leider het woord

Kabinet loopt weg bij rede Baudet tijdens debat over begroting

20:33 | Het voltallige kabinet heeft de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet (FVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst.

Baudet zei dat Kaag had gestudeerd aan een college van de universiteit van Oxford dat bekendstond als spionnenopleiding. Het is uniek dat het kabinet vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter tijdens de begroting over het debat van komend jaar.

'Mensen die een warmtepomp hebben schieten hier niks mee op'

19:00 | Nu de overheid een energieprijsplafond wil instellen, lijkt het erop dat tienduizenden Nederlanders voor niets een warmtepomp hebben gekocht. Nu er prijsafspraken zijn gemaakt lijkt de warmtepomp financieel niet meer aantrekkelijk, en dat terwijl een pomp juist als redmiddel werd voorgesteld. Universitair docent macro-economie en hoofdredacteur van economenvakblad ESB Jasper Lukkezen is kritisch.

Prijsplafond 'komt er gewoon'

18:00 | Nooit eerder zijn door een kabinet in de week van Prinsjesdag zoveel extra miljarden uitgetrokken. Bovenop de geplande 18 miljard om de koopkracht te herstellen en daar komt een pakket van zeker 5 tot 15 miljard euro bij. 'Historisch is het zeker, maar het geld is niet gedekt', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman. De oppositie vindt dat het kabinet overhaast met miljarden strooit, maar 'Kaag durft het aan', zegt Beekman.

Lees ook | Politiek discussieert fel, maar prijsplafond 'komt er gewoon'

D66 botst met groene partijen

17:45 | De groene partijen in de Tweede Kamer hebben D66 aangesproken op het klimaatbeleid van dit kabinet. GroenLinks-leider Jesse Klaver verweet de partij te doen alsof het beleid heel vooruitstrevend is, terwijl er in de praktijk te weinig van terechtkomt. 'De greenwashing van D66 is inmiddels erger dan de greenwashing van Shell.' Ook de Partij voor de Dieren had kritiek.

'Als je kijkt naar de afgelopen jaren waarin D66 onderdeel was van de regering, zie je dat Nederland jaar op jaar de doelen niet haalt', zei Klaver. Paternotte bracht ertegenin dat er ook doelen zijn die wél gehaald zijn, zoals de Urgendadoelen. Daar nam Klaver geen genoegen mee. 'Ik heb het over de Klimaatwet', aldus de GroenLinks-leider. Hij verweet het kabinet veel te lang te doen over nieuwe plannen om de doelen te behalen. Paternotte sprak dat tegen. 'De systematiek die hij beschrijft is de systematiek van de Klimaatwet. Maar ik ben het met hem eens dat er tempo nodig is.'

'Don't klimaatwet me, ga mij niet uitleggen wat in die wet staat. Ik heb hem verdorie zelf geschreven', zei Klaver. 'Ik vraag u: laten we ervoor zorgen dat er dit jaar wél een pakket ligt waarmee we de doelstellingen halen.'

Consumentenbond wil uitwerking energieplafond

15:20 | Niet alleen in de Kamer is er kritiek op de gebrekkige uitwerking van de kabinetsplannen om de stijgende energiekosten aan te pakken. Ook de Consumentenbond doet een duitje in de zak. Volgens directeur Sandra Molenaar ligt de gasprijs voor het energieplafond lager dan het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. 'Een onbegrijpelijke keuze.'

Ook vindt de Consumentenbond dat er niets wordt gedaan voor consumenten die hun huis verwarmen met elektriciteit en voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet.

Lees ook | Consumentenbond: Kabinetsplan energieplafond is 'onbegrijpelijk'

Coalitie doet 'handjeklap'

15:15 | Ondernemers moeten nog langer de tijd krijgen om hun schuld bij de fiscus af te lossen, vindt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Zij vraagt het kabinet de betalingsregeling verder te verruimen voor bedrijven die in de coronacrisis uitstel van belastingbetalingen hebben gevraagd. Nu sommige bedrijven de hoge rekeningen moeten betalen, vraagt ze het kabinet 'te zeggen: ja, we helpen je ook hier de winter door'.

D66 doet hier een schepje bovenop door te vragen om ook aandacht te hebben voor zwembaden, ziekenhuizen en theaters, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Het lijkt erop dat de coalitie met handjeklap toch met een oplossing komt voor de hoge energierekening van ondernemers.'

Lees meer | Coalitie doet 'handjeklap' en komt met plan voor mkb

'Voor dit kabinet is negeren vooruitzien'

14:08 | DENK-leider Farid Azarkan verweet in een interruptie VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans een gebrek aan visie, 'voor dit kabinet is negeren, vooruitzien'.

'Tochtige rijtjeswoningen niet geholpen'

13:50 | De Tweede Kamer wil dat het kabinet vanavond nog een brief stuurt over verdere uitwerking van de plannen. 'De plannen zijn te snel in elkaar gezet, niet duidelijk is hoe het gedekt gaat worden en wat de kosten zijn', legt politiek verslaggever Leendert Beekman uit. 'Daarom wil de Kamer nog een voor vanavond een brief van het kabinet met nadere uitwerking van de plannen'

Lees ook | Wilders: 'Kabinet pleegt ambtsmisdrijf'

Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt vergeet het kabinet de 'tochtige rijtjeswoningen.'

Oppositie: 'Stem voorstellen niet steeds weg'

13:35 | De oppositie heeft de coalitie opgeroepen niet vanzelfsprekend al hun amendementen van tafel te vegen. Diverse oppositiepartijen hebben het afgelopen jaar bijna honderd wijzigingsvoorstellen ingediend, die vrijwel allemaal door de tegenstemmen van de vier coalitiepartijen sneuvelden. Veel van die voorstellen gingen over koopkrachtverbeteringen. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet een koopkrachtpakket van een krappe 18 miljard euro.

Nederlanders hadden veel eerder geholpen kunnen worden als er eerder en serieuzer naar de voorstellen van de oppositie was gekeken, luidt de breed gedeelde kritiek vanuit de oppositie. 'Constant en massaal zijn amendementen van 73 Kamerleden van de oppositie afgewezen', zegt onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt in het Kamerdebat. 'Er wordt niet serieus geluisterd naar tegenvoorstellen.' Hij verwoordde daarmee de kritiek van een groot deel van de oppositie.

Ook onder meer de SP, de Partij voor de Dieren en BIJ1 noemden concrete voorstellen die door het kabinet niet zijn overgenomen.

Klimaatdemonstranten blokkeren snelweg

13:25 | Een groep demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert woensdagmiddag de A12 ter hoogte van het Tweede Kamergebouw. Ongeveer twintig mensen zitten op de weg. Ze hebben spandoeken bij zich met daarop teksten als 'Stop fossiele subsidies!' en 'Planeet boven poen'. De klimaatdemonstranten zouden eerst met auto's het verkeer tegen hebben gehouden, waarna ze op de weg zijn gaan zitten, zo zeggen ze.

De ANWB meldt dat de A12 tussen Den Haag en Utrecht bij het Malieveld in beide richtingen is afgesloten door het protest.

Er zijn meerdere politieagenten aanwezig. 'Onze collega's zijn ter plaatse en zorgen dat het goed verloopt', laat een politiewoordvoerder weten.

Hermans (VVD): maatregelen hadden sneller gekund

13:05 | Ook VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans vindt dat het kabinet sneller met maatregelen had kunnen komen om koopkrachtverlies te compenseren. De discussie of er dit jaar nog iets mogelijk was, duurde volgens Hermans 'rijkelijk lang'.

Er is volgens haar te lang geredeneerd dat maatregelen marktverstorend zouden werken of niet doelmatig zijn. 'Het duurde daardoor te lang voordat het kabinet echt ermee aan de slag ging.' Het idee van de PvdA en GroenLinks voor een prijsplafond, wat inmiddels is toegezegd door het kabinet, noemt zij 'een constructief voorstel en de weg waarop we moeten gaan'.

Volgens PvdA-leider Attje Kuiken zit het kabinet 'in standje paniekvoetbal'. Zij wil dat het kabinet meerdere jaren vooruit kijkt en een 'fundamenteel grote stap' zet door bijvoorbeeld het minimumloon op 14 euro per uur te zetten. 'Dat is vooruitkijken en anticiperen.'

Partijen vallen VVD aan

12:45 | Meerdere partijen vallen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, ook wel het belangrijkste debat van het jaar genoemd, de VVD aan op de kabinetsplannen voor middeninkomens en het midden- en kleinbedrijf (mkb). Volgens onder meer JA21 en de BBB van Caroline van der Plas is het pakket voor die groepen niet toereikend, en is er nog te veel onduidelijk waar ondernemers op kunnen rekenen.

Van der Plas vindt dat de VVD te weinig doet voor ondernemers, en vraagt zich af hoe lang de partij nog gezien wordt als een 'ondernemerspartij'.

'Wij worden overspoeld met mailtjes van ondernemers die zeggen: straks is het einde verhaal. Hoeveel telt het mkb nog voor de VVD?' Joost Eerdmans van JA21 vraagt zich hetzelfde af. 'Het mkb hangt niet snel in de gordijnen en toch zijn ondernemers ongerust.'

De verlaging op de inkomstenbelasting die middeninkomens krijgen, is volgens Eerdmans 'een schijntje'.

Wilders dient aanklacht in

11:45 | PVV-leider Geert Wilders meent dat het kabinet zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf door zo lang te wachten met maatregelen om te voorkomen dat nog meer mensen onder de armoedegrens zakken. Hij wil dat de Hoge Raad zich over de kwestie buigt, zegt hij tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Lees ook | Wilders: 'Kabinet pleegt ambtsmisdrijf'

De PVV dient een aanklacht in te dienen op grond van artikel 355 van het wetboek van strafrecht. Daarin staat dat ministers zich schuldig maken aan een ambtsmisdrijf als zij beleid voeren waarvan zij weten dat het strijdig is met de Grondwet. 'Zij kunnen er niet mee wegkomen', aldus de PVV-leider.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp grijpt in

11:10 | Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft een aantal keer ingegrepen toen de PVV-fractie een verbale uithaal van Wilders verwelkomde met luid applaus. Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg werd berispt nadat hij 'roffelde' op zijn bankje. Ook vroeg Bergkamp aan Wilders en Paternotte om het belangrijkste debat van het parlementaire jaar over de inhoud te voeren en niet 'op de man'.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook CDA-leider Pieter Heerma riep Wilders ter verantwoording omdat die sancties tegen Rusland afkeurt. Hij wilde van hem weten hoe hij dan denkt de agressie van Poetin te kunnen stoppen. Wilders antwoordde dat hij er werk genoeg aan heeft 'de tirannie uit vak K' te bestrijden. 'Ik ben niet gekozen om problemen in de wereld op te lossen. Ik ben gekozen om er voor te zorgen dat Nederlanders kunnen eten en drinken.' Heerma vond dit 'het zwakste antwoord' dat Wilders ooit gaf.

Wilders noemde Nederland in zijn betoog 'een verscheurd land'. De verhalen van mensen die door de torenhoge inflatie niet meer rond kunnen komen gaan volgens hem 'door merg en been'. Hij vindt het 'onvergeeflijk' en 'onbeschaafd' dat het kabinet niet eerder veel meer maatregelen heeft genomen om de koopkracht te ondersteunen. 'U moet zich kapot schamen.'

Wilders clasht

11:00 | PVV-leider Geert Wilders is hard in aanvaring gekomen met D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Wilders haalde uit naar energieminister Rob Jetten, die hij een 'klimaatpsychopaat' noemde, en naar minister Sigrid Kaag (Financiën) die volgens hem de 'gouden bezem' verdient.

(ANP / ANP)

Paternotte op zijn beurt noemde de PVV-voorman 'de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin'. Volgens hem stemt de PVV 'zoals Poetin het het liefste ziet'. Wilders verklaarde dat hij niet aan de kant van Poetin staat, maar dat Nederlanders door sancties tegen Rusland 'in de penarie' zitten.

Debat is begonnen

10:30 | In de Tweede Kamer zijn de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen, waarin het kabinet de miljardenplannen zal moeten verdedigen. Luister naar BNR en volg dit liveblog voor het laatste nieuws.

Debat kijken?

Kamer bespreekt miljardenplannen

06:00 | Traditiegetrouw debatteert de Tweede Kamer de dag na Prinsjesdag over de plannen van het kabinet voor het volgende jaar. Dit jaar zal tijdens de belangrijke Algemene Politieke Beschouwingen het miljardenpakket voor de koopkracht centraal staan. Ook het pakket voor het najaar (waar het prijsplafond deel van uitmaakt) zal scherp onder de loep worden genomen door de partijen.

Lees ook | Kamer buigt zich over miljardenplannen Kabinet


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen