Politiek21 sep '22 12:52Aangepast op 21 sep '22 14:57

Wilders: 'Kabinet pleegt ambtsmisdrijf'

Auteur: Jorn Lucas

Door bewust geen maatregelen te nemen om te voorkomen dat mensen onder de armoedegrens zakken, heeft het kabinet volgens PVV-leider Geert Wilders een ambtsmisdrijf gepleegd. Hij wil daarom dat de Hoge Raad zich over de kwestie buigt. Dat zei hij vanmorgen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. 'De toon was de eerste twee uur van het debat niet gezellig', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.

In Artikel 20 van de Grondwet staat dat de bestaanszekerheid van de bevolking 'voorwerp van zorg der overheid' is. Maar volgens Wilders heeft het kabinet bewust weggekeken en heeft daardoor deze taak verwaarloosd.

Liveblog | Kamer debatteert in Algemene Politieke Beschouwingen over miljardenplannen van kabinet

(ANP / ANP)

Aanklacht

Desondanks ziet de PVV reden om een aanklacht in te dienen op grond van artikel 355 van het wetboek van strafrecht. Daarin staat dat ministers zich schuldig maken aan een ambtsmisdrijf als zij beleid voeren waarvan zij weten dat het strijdig is met de Grondwet. 'Zij kunnen er niet mee wegkomen', aldus de PVV-leider.

Voor een aanklacht zijn de handtekeningen nodig van minstens vijf leden van de Tweede Kamer. Maar om daadwerkelijk tot een aanklacht te komen is een parlementaire meerderheid nodig.

Lees ook | Oppositie wil actie van kabinet

Tekst gaat verder onder de video

Onduidelijke plannen

De coalitiepartijen zijn het niet eens met Wilders en verwijten hem dan weer niet met plannen te komen. Desondanks vindt de Kamer dat de plannen van het kabinet nog te onduidelijk zijn. 'De plannen zijn te snel in elkaar gezet, niet duidelijk is hoe het gedekt gaat worden en wat de kosten zijn', legt Leendert Beekman uit. 'Daarom wil de Kamer nog een voor vanavond een brief van het kabinet met nadere uitwerking van de plannen', zegt Beekman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen