Politiek22 sep '22 10:18Aangepast op 3 okt '22 10:12

Weisglas: 'Weglopen uit Kamer hoort niet'

Auteur: Matthijs Meerman

Minister Kaag van Financiën verliet gisterenavond de Tweede Kamer na een tirade van Thierry Baudet. De Forum-leider beweerde dat Kaag in Oxford tot spion is opgeleid. Kaag verliet vervolgens de Kamer, volgens haar om 'haar integriteit te bewaren'. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt dat dit eigenlijk niet hoort.

Lees ook | Kaag: 'Ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaren'

Volgens Weisglas is het niet aan het kabinet om de orde te bepalen in de Kamer. Omdat iedereen wegliep was dit gisteren wel het geval. 'Vanuit menselijk opzicht snap ik het wel', vertelt hij. 'Maar procedureel gezien is het niet juist'. In de Tweede Kamer bepaalt de voorzitter wat er gebeurt, en dat was volgens hem gisteren niet het geval.

Lees ook | Kabinet loopt weg bij Baudet; Kamervoorzitter ontneemt FVD-leider het woord

Te laat ingegrepen

Voorzitter Vera Bergkamp ontzegde Baudet uiteindelijk zijn spreektijd. Weisglas vindt echter dat dit veel te laat gebeurde. 'Ik kan me voorstellen dat je voorzichtig bent met het ontzeggen van spreektijd. Maar dit ging gewoon veel te ver. Ik had zelf persoonlijk niet zo ver laten komen en gelijk na het eerste verwijt ingegrepen'.

Lees ook | Omgangsnormen Tweede Kamer gaan nu echt op de schop

Opmerkelijk

Dat Bergkamp pas laat ingreep vindt Weisglas opmerkelijk. Een jaar geleden heeft de Kamer haar al gevraagd om sneller en harder in te grijpen bij dit soort situaties. Op basis hiervan had ze volgens de VVD-prominent dus allang in kunnen grijpen. Overigens vindt hij dat ze niet alleen bij de Forum-leider in moest grijpen. 'Toen Wilders Minister Jetten van Klimaat een 'klimaatpsychopaat' noemde had ze al in kunnen grijpen'.

Lees ook| Nepnieuws verschuift van openbare sociale media naar privékanalen, Nederlander maakt zich amper zorgen

(ANP Sem van der Wal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen