Politiek23 sep '22 06:24Aangepast op 27 sep '22 09:15

Algemene Politieke Beschouwingen | Een terugblik

Auteur: BNR Webredactie

Frustratie na de Algemene Politieke Beschouwingen. De plannen van het kabinet voor de energierekening blijven onzeker. Met name de hulp aan het mkb is onduidelijk, en dat geldt ook voor het prijsplafond voor huishoudens. De premier fietste er, zoals altijd, vaker handig doorheen.

Volgende week gaan de gesprekken over de energierekening verder. En dan wordt mogelijk meer duidelijk hoe huishoudens en mkb worden geholpen. De Tweede Kamer wil ook dat het kabinet kijkt naar gerichte energiesteun voor scholen en culturele instellingen

Lees ook | Liveblog Algemene Beschouwingen - Steun voor prijsplafond energie, Rutte geeft wat extra

Bijzaken

Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil het koffertje behouden waarin al 58 jaar op Prinsjesdag de begrotingsstukken worden aangeboden.

Minister Kaag van Financiën kondigde deze week aan dat het koffertje met pensioen gaat en dat zij volgend jaar een 'ander model, lichter en duurzamer' wil gebruiken.

JA21-leider Joost Eerdmans vindt dat 'tradities soms zwaarder mogen wegen dat een lichte modegril'. Bovendien merkt hij op dat 'het afdanken van een koffer niet duurzaam is'. Hij krijgt steun van PVV, PvdA, Groenlinks, SGP, BBB en Van Haga en Omtzigt.

Premier Mark Rutte is 'teleurgesteld' dat zo veel partijen tegen een nieuw koffertje zijn, aangezien het oude 'bijna van ellende uit elkaar valt'. 'Ik geef ook geen oordeel over deze motie, u zoekt het maar uit,' zei Rutte.

Lees ook | Rutte: Ik was te onzichtbaar

DEN HAAG - (VLNR) Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel en Migratie, Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken, Kajsa Ollongren, minister van Defensie, Premier Mark Rutte en Sigrid Kaag, minister van Financien, tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de Troonrede op Prinsjesdag. Na de reactie van de Tweede Kamer op de begroting die op Prinsjesdag door het demissionaire kabinet is gepresenteerd, was het de beurt aan Rutte om te reageren. ANP BART MAAT
DEN HAAG - (VLNR) Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel en Migratie, Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken, Kajsa Ollongren, minister van Defensie, Premier Mark Rutte en Sigrid Kaag, minister van Financien, tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de Troonrede op Prinsjesdag. Na de reactie van de Tweede Kamer op de begroting die op Prinsjesdag door het demissionaire kabinet is gepresenteerd, was het de beurt aan Rutte om te reageren. ANP BART MAAT (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen