Politiek21 sep '22 15:17

Coalitie doet 'handjeklap' en komt met plan voor mkb

Auteur: Jorn Lucas

Ondernemers moeten nog langer de tijd krijgen om hun schuld bij de fiscus af te lossen, vindt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Zij vraagt het kabinet de betalingsregeling verder te verruimen voor bedrijven die in de coronacrisis uitstel van belastingbetalingen hebben gevraagd. 'De oppositie vindt dat er te weinig wordt gedaan voor het mkb, de plannen zijn halsoverkop gepresenteerd en zijn nog niet uitgewerkt', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

In reactie op die kritiek zegt Hermans: 'ik snap heel goed, en ik vind het ook volstrekt logisch, dat er een moment komt dat ondernemers die leningen gaan terugbetalen'. Nu sommige bedrijven de hoge rekeningen moeten betalen, vraagt ze het kabinet 'te zeggen: ja, we helpen je ook hier de winter door'.

Lees ook | Wilders: 'Kabinet pleegt ambtsmisdrijf'

Image
(ANP / ANP)

Het kabinet werkt de komende tijd nog een steunregeling uit voor middelgrote en kleine bedrijven die veel energie gebruiken. Volgens Hermans is het dan logisch om 'een extra kostenpost' in oktober te voorkomen. Vanaf dan moeten bedrijven hun belastingschuld terugbetalen. Een deel krijgt hier al langer de tijd voor, kondigde het kabinet eerder deze maand aan: ondernemers kunnen vragen om een betalingsregeling van zeven jaar, in plaats van vijf jaar.

Handjeklap

D66 doet hier een schepje bovenop door te vragen om ook aandacht te hebben voor zwembaden, ziekenhuizen en theaters, zegt Van Leeuwen. 'Het lijkt erop dat de coalitie met handjeklap toch met een oplossing komt voor de hoge energierekening van ondernemers.'

Naast het gerichte steunpakket, trekt het kabinet ook 600 miljoen euro uit voor het midden- en kleinbedrijf, terwijl bedrijven tegelijkertijd ook met lastenverzwaring te maken krijgen. Hermans benadrukte dat dit pakket in overleg met ondernemers tot stand moet komen, en niet 'vanuit de ministeries.'

Liveblog | Kamer debatteert in Algemene Politieke Beschouwingen over miljardenplannen van kabinet

Geen corona-achtige discussies

Het kabinet is dus bereid om ondernemers met een hoog energieverbruik te helpen, maar zoekt daarbij wel naar een 'strak afgebakende oplossing'. Het wil niet tegen dezelfde discussies aanlopen als bij de steunpakketten die tijdens de coronacrisis werden opgetuigd voor het bedrijfsleven.

Dat staat in de onderliggende stukken die zijn vrijgegeven over het beoogde prijsplafond voor stroom en gas, dat huishoudens en bedrijven met een bescheiden verbruik moet gaan verzekeren van een betaalbare energierekening. Voorkomen moet worden dat, net als bij de coronasteun, 'er elke week een nieuwe sector in beeld komt' waar dan weer discussie over ontstaat.

Ondernemersrisico

Het kabinet vindt ook dat er ruimte moet blijven voor ondernemersrisico, en benadrukt dat het ook bij bedrijven 'niet de hele pijn' kan wegnemen. Ook mag energiesteun niet de prikkel tot verduurzaming wegnemen. Verder zijn uitvoerbaarheid en juridische houdbaarheid 'belangrijke randvoorwaarden'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen