Politiek22 sep '22 08:00Aangepast op 22 sep '22 13:13

Rutte reageert op kritiek begroting en koopkrachtpakket

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

Op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen reageert premier Mark Rutte op de vragen van de Tweede Kamer over het koopkrachtpakket van het kabinet en de begroting voor volgend jaar. Partijen willen vooral weten wat het kabinet volgend jaar doet om voorbereid te zijn op eventuele verdere tegenvallers in de koopkracht.

Rutte zal vandaag vragen beantwoorden over het haastig in elkaar gezette pakket voor het najaar, met als belangrijkste maatregel het prijsplafond voor de energierekening. Het kabinet wees eerst naar Brussel, omdat Europese regels tot voor kort zo'n ingreep in de weg zouden zitten. Maar volgens oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, die zelf al met het voorstel voor zo'n plafond kwamen, is dit niet het geval.

‘Ik denk dat Rutte wel gaat zeggen, we waren laat, we hebben het hele voorjaar gezegd, sinds de oorlog begon, dat het niet kan, niet uitvoerbaar en ingewikkeld is. En dan komen ze zo ongeveer op Prinsjesdag toch nog met een prijsplafond voor gemiddelde huishoudens. Verder nog 18 miljard voor de koopkracht. Het is echt een historische zak geld dat hier wordt uitgedeeld', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Lees ook | Politiek discussieert fel, maar prijsplafond 'komt er gewoon'

De eerste dag van het belangrijkste debat van het jaar verliep gisteren ordentelijk en zonder echte hoogtepunten, tot Thierry Baudet in de avond aan het woord kwam. Toen liep het kabinet weg uit de plenaire zaal nadat de FVD-voorman een link had gelegd tussen minister Sigrid Kaag (Financiën) en spionage. Haar college aan de universiteit van Oxford was een opleidingsinstituut voor westerse spionnen, zei hij.

Lees ook | Kabinet loopt weg bij Baudet; Kamervoorzitter ontneemt FVD-leider het woord

Het leidde ertoe dat voorzitter Vera Bergkamp na een schorsing van het debat de FVD-leider uiteindelijk zijn spreektijd ontnam. Hij mocht zijn bijdrage niet meer afmaken. 'Absurd', oordeelde Baudet. Premier Rutte zei later dat Baudet met zijn opmerkingen een grens had overschreden. "Dit is mijn grens. Ik laat mij door niets en niemand op die manier wegzetten. Ook niet in het parlement waar ik te gast ben", zei Kaag na afloop over het gebeuren.

Lees ook | Kaag: 'Ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaren'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen