Politiek22 sep '22 12:53

Kamer wil duidelijkheid over prijsplafond energie

Auteur: Jorn Lucas

De Tweede Kamer wil duidelijkheid van het kabinet over het prijsplafond voor de energiekosten. In een brief aan de Kamer schrijft het kabinet dat er een plafond komt, maar verdere uitwerking daarvan ontbreekt. 'Er zijn kaders, maar die staan niet vast. En daar is de Kamer niet blij mee', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.

Liveblog | Volg hier dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen

De komende weken moet met de energieleveranciers worden gesproken over verdere uitwerking van de plannen. Zowel SGP als PvdA geven aan dat er snel duidelijkheid moet komen, want 'dit is een soort open cheque', zegt Beekman. De partijen vrezen voor een grote kostenpost.

Lees ook | Rutte: 'Prijsplafond kan lager uitvallen'

Niet 'foutloos'

Ook de timing van het prijsplafond is volgens de Kamer te laat. Het kabinet geeft aan dat instellen van een prijsplafond niet eerder kon in verband met Europese regels. Maar volgens de woordvoerder van vicevoorzitter Frans Timmermans heeft het kabinet echter 'helemaal niets gevraagd aan Brussel.' Zo laat hij weten aan BNR. Volgens Rutte klopt dat niet, en is er wel gesproken over een prijsplafond, maar hij geeft ook aan dat het kabinet niet helemaal 'foutloos' is. 'Wat ik mijzelf verwijt, is dat ik niet eerder in de Europese Raad heb gezegd: moeten we niet meer verruiming mogelijk maken op dit punt?, zegt Rutte.

Lees ook | Energieplafond: 'Den Haag heeft niets gevraagd aan Brussel'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen