Politiek23 sep '22 18:31Aangepast op 23 sep '22 18:58

Kaag: Kosten prijsplafond 'heel onzeker'

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Het kabinet moet bij het berekenen van de kosten van het prijsplafond, rekening houden met een 'grote marge'. Dat zegt minister van Financiën Sigrid Kaag na afloop van de ministerraad. Het is immers zeer onzeker hoe de gasprijs zich ontwikkelt, benadrukt zij. Het kabinet moet nog veel details uitwerken van het prijsplafond, ook is nog onduidelijk waar het geld vandaan moet komen.

Want hoeveel er aan de gaswinning verdiend gaat worden is ook weer afhankelijk van de onzekere gasprijs
Want hoeveel er aan de gaswinning verdiend gaat worden is ook weer afhankelijk van de onzekere gasprijs (ANP / ANP / Lex van Lieshout)

Dat laatste hangt onder meer af van hoe hoog de heffing op de winsten van de energieleveranciers uitvalt. Het kabinet weet evenmin waar het het geld vandaan kan halen om het pakket voor het najaar te betalen. Want hoeveel er aan de gaswinning verdiend gaat worden is ook weer afhankelijk van de onzekere gasprijs, zo legde vicepremier Kaag uit. Maar het is wel de bedoeling 'om zoveel mogelijk aan te geven wat de bandbreedte is en hoe het gedekt gaat worden', zegt Kaag.

Het kabinet schat dat het pakket voor het najaar, met als belangrijkste maatregel het prijsplafond, ongeveer 15 miljard euro zal kosten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen