Politiek23 sep '22 12:51Aangepast op 28 sep '22 17:00

'Als het kabinet niet met duidelijkheid komt kunnen we het prijsplafond niet uitvoeren'

Auteur: Matthijs Meerman

Het kabinet moet heel snel met cijfers en duidelijkheid komen, zegt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie Nederland. De energiesector maakt zich zorgen over het prijsplafond. De leveranciers willen de garantie dat de overheid misgelopen inkomsten direct aan ze voorschiet. Ook willen ze dat het kabinet snel met detailcijfers komt.

Volgens Van Nieuwenhuizen is de garantie van directe compensatie een harde voorwaarde. 'Als we dat niet doen kunnen onze leden dit plan gewoon niet uitvoeren', vertelt ze. 'Energiebedrijven moeten zelf ook de rekening kunnen betalen.' Niet alle energiebedrijven hebben voldoende liquiditeit om het prijsplafond aan te kunnen.

Sommige bedrijven zouden zelfs al hoge 'margin calls', een soort onderpand, beschikbaar moeten stellen om het hoofd boven water te houden. 'Dit zet de liquiditeit van bedrijven enorm onder druk, ze hebben de middelen niet om dit voor te schieten', aldus Van Nieuwenhuizen.

Lees ook | Energiesector: Rijk moet ons voorschieten

Onzekerheid bij huishoudens

Dit kan zorgen voor meer onzekerheid bij een hoop huishoudens. Maar de leveranciers gaan hoe dan ook aan de plannen van het kabinet meewerken, benadrukt Van Nieuwenhuizen. 'Deze afspraken zijn niks nieuws. Dit is al lange tijd in Kamerbrieven terug te vinden. Sterker nog; het kabinet heeft hier al mee ingestemd. Het moet dus gewoon geregeld worden'.

Lees ook | Eneco negeert oproep Jetten en zet tariefverhoging gewoon door

'Energiebedrijven worden niet slapend rijk'

Dat er in de energiesector onvoldoende liquiditeit is klinkt opmerkelijk. Vattenfal boekte afgelopen jaar bijvoorbeeld een nettowinst van 990 miljoen euro. Van Nieuwenhuizen zegt echter dat dit niet altijd het geval is. 'Er is een soort tendens dat energiebedrijven slapend rijk worden, maar het grootste deel van de leveranciers moet zijn energie ook duur inkopen'.

Volgens de bedrijven moet het kabinet snel laten weten op hoeveel kuub gas of op hoeveel kilowattuur stroom het prijsplafond komt te liggen. Het kost namelijk veel tijd om dit aan te passen. 'Het is niet zomaar een excelsheet wat je verandert. Hier moeten heel veel IT-specialisten bij aan de pas komen'.

De energiesector, de ministeries en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO hebben veel mensen aan het werk gezet om hiermee aan de slag te gaan. Maar dat doen ze volgens Van Nieuwenhuizen met alle plezier. 'Het is gewoon keihard nodig omdat mensen anders de winter misschien niet doorkomen. Het is een hoop werk, maar wel noodzaak'.

Lees ook | 'Energie is een primaire levensbehoefte, de overheid moet daarin de kar trekken'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen