Politiek29 sep '22 07:08Aangepast op 29 sep '22 09:50

D66 en CU willen sneller actie bij bedreigingen in Kamer

Auteur: BNR Webredactie

Stop met bedreigingen in de Tweede Kamer. Dat voorstel doen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vandaag in een debat. Ze willen een aanpassing van het reglement van orde na alle ophef de afgelopen tijd in de Tweede Kamer.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp. (ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz)

D66-fractievoorzitter Paternotte en ChristenUnie-voorman Segers willen een einde maken aan de dreigementen van Kamerleden richting hun collega's tijdens debatten. De laatste jaren zien zij steeds vaker dat collega's tijdens debatten worden geïntimideerd. ‘Het gaat terug naar een aantal incidenten waarbij Kamerleden heel verhit tegenover elkaar stonden en ook echt bedreigende taal uitsloegen', zegt Segers.

‘De voorzitter moet uiteindelijk het oordeel vellen, maar heeft nu wel het Reglement van Orde achter zich.’

Lees ook | Kaag: 'Ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaken'

Het is aan de voorzitter wanneer iets te ver gaat, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. 'Maar opmerkingen als: Ik zal je najagen, er komen tribunalen, uw tijd komt nog wel, dat lijken mij bedreigingen.’

Hij vervolgt: ‘Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft vorige week voor het eerst sinds 1950 een Kamerlid het woord ontnomen. Ik ben heel blij dat zij die grens heeft getrokken. Het is maar vijf keer eerder gebeurd in de geschiedenis.’

Ongeoorloofd gedrag

De Kamer praat vandaag over de mogelijke aanpassing aan het Reglement, oftewel de interne regels van de Kamer. Onder het kopje ‘ongeoorloofd gedrag’ staat nu bijvoorbeeld wel dat leden geen beledigende uitdrukkingen mogen gebruiken en dat ze geen instemming mogen betuigen met, of aansporen tot, onwettige handelingen. Paternotte en Segers willen daar nu ook bedreiging aan toevoegen.

Als een Kamerlid zich schuldig maakt aan een van deze gedragingen, kan de voorzitter hem het woord ontnemen en hem die dag uitsluiten van de rest van de vergadering.

Lees ook | Omgangsnormen Tweede Kamer gaan nu echt op de schop


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen