Politiek29 sep '22 12:30

CDA wil warmtenetten nationaliseren: 'Professionele bedrijven schakelen we absoluut niet uit'

Auteur: BNR Webredactie

Het eigendom van warmtenetten moet voor meer dan de helft in de handen van de overheid komen, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. Door die netten, ook wel bekend als stads- of blokverwarming, in publiek beheer te krijgen, wil de christendemocraat meer grip krijgen op deze vorm van energievoorziening.

Op dit moment zijn ongeveer een half miljoen huizen aangesloten op zo'n warmtenet. De bedoeling is dat dat aantal groeit naar een miljoen, zegt Bontenbal. 'Op de achtergrond is er een stevige discussie over wie die warmtenetten moet ontwikkelen. Dat kan publiek of privaat, en ik wil dat het die publieke kant op gaat.'

Het eigendom van warmtenetten moet deels in handen van de overheid komen, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal.
Het eigendom van warmtenetten moet deels in handen van de overheid komen, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. (ANP / Fotobureau Dijkstra)

Als argument draagt Bontenbal aan dat privaat en publiek elkaar kan versterken. 'Een aandeelhouder kan dan de provincie of gemeente zijn, wat samen kan met een professioneel warmtebedrijf. Die schakelen we absoluut niet uit, maar kunnen wel onderdeel zijn van een warmtebedrijf.'

'Overheden moeten meesturen'

Bontenbal vindt het vooral belangrijk dat de zeggenschap in publieke handen is. 'Overheden moeten kunnen meesturen. Als we straks woningen van het aardgas halen, dan wordt het draagvlak groter als een publieke partij, zoals de overheid, daarachter zit', vervolgt Bontenbal.

Lees ook | Overvol elektriciteitsnet noopt bedrijven tot delen van stroom

In de Haagse politiek neemt door de energiecrisis de roep toe om meer publieke grip te krijgen op de energievoorziening. Zo schaarde de Tweede Kamer zich achter een voorstel van de SP en de ChristenUnie om onderzoek te laten doen naar de keerzijde van de verregaande privatisering van de energiemarkt. Energieminister Rob Jetten kondigde recent aan dat energieleveranciers binnenkort ook langdurige energiecontracten moeten gaan aanbieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen