Politiek30 sep '22 06:35Aangepast op 30 sep '22 08:59

'Reisadvies voor Rusland moet naar rood'

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders zouden zo snel mogelijk Rusland moeten verlaten. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in gesprek met BNR, naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. 'Hij vindt dat minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Rusland direct moet aanpassen, van oranje naar rood.

Finland besloot gisteren al de grenzen te sluiten met Rusland, Sjoerdsma verwacht dat landen als Georgië dat binnenkort ook zullen doen. 'Dan vraag ik mij af waarom dat reisadvies voor Rusland niet al lang op rood staat, en zeg tegen elke Nederlander in Rusland dat ze het land zo snel mogelijk moeten verlaten.

Volgens Sjoerdsma heeft de Russische politie weinig nodig om mensen op te pakken. 'In Rusland is er geen wet nodig om iemand te arresteren. Rusland is een zeer autocratisch land, waar de wil van Poetin wet is. En als je wordt opgepakt dan kan de Nederlandse ambassade je niet kan helpen. Dat moeten we voorkomen.'

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders zich precies in Rusland bevinden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat BNR weten de situatie in Rusland elke dag nauwlettend in de gaten te houden. Vooralsnog blijft het reisadvies oranje, Nederlanders moeten waakzaam zijn, niet meedoen aan bijvoorbeeld demonstraties en bedenken in welke uiterste situatie zij Rusland wél willen verlaten.

Nederlanders moeten zo snel mogelijk Rusland moeten verlaten. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in gesprek met BNR.
Nederlanders moeten zo snel mogelijk Rusland moeten verlaten. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in gesprek met BNR. (ANP / Peter Hilz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen