Politiek29 sep '22 20:49

Liz Truss gekielhaald in peilingen; Conservatieven aan het randje van de afgrond

Auteur: Remy Kock

Pas één maand is Liz Truss premier van het Verenigd Koninkrijk en tot dusver wordt haar ambtsperiode gekenmerkt door zware onrust. Door de enorme belastingverlagingen die Truss wil doorvoeren en de hoge kosten voor de schatkist die daarmee zijn gemoeid is er op de markt onrust ontstaan over de Britse overheidsfinanciën.

Liz Truss lijkt geen controle te hebben over de financiële situatie van het Verenigd Koninkrijk.
Liz Truss lijkt geen controle te hebben over de financiële situatie van het Verenigd Koninkrijk. (ANP / AFP)

Niet alleen zakte daardoor het Britse pond naar het laagste niveau tegen de dollar ooit en steeg de rente op Britse staatsobligaties hard, in de peilingen is de Conservatieve partij gedecimeerd. In de meest recente peiling van YouGov hebben de Conservatieven een achterstand van maar liefst 33 procent op de rivaliserende Labour Party, onder leiding van Keir Starmer. Dat is het grootst gepeilde verschil tussen de partijen sinds de jaren '90.

Dezelfde trend is ook te zien als Britten gevraagd worden naar wie de betere premier zou zijn; Liz Truss of Labour-voorman Keir Starmer. Laatstgenoemde zou die verkiezing ook overtuigend winnen, met 44 procent van de stemmen.

BoJo-effect?

Het is echter niet alleen de onvrede over Truss die mensen in de armen van de Labour Party drijft. Volgens Times-journalist Henry Zeffman is 17 procent van de kiezers die op Boris Johnson stemden overgelopen naar Labour. Ook stelt hij dat áls er op dit moment verkiezingen zouden zijn, de Tories 'uitgeroeid' zouden worden. Ter vergelijk: in 1997 won Tony Blair de verkiezingen met 13 procent meer stemmen, wat hem een zetelwinst van 146 opleverde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen