Politiek3 okt '22 07:16Aangepast op 3 okt '22 08:29

Politiek Den Haag maakt zich op voor spannende week

Auteur: BNR Webredactie

Politiek Den Haag maakt zich op voor een lange en spannende week met de komst van een nieuwe minister van Landbouw, Kamerlid Arib dat opstapt nadat het NRC meldde dat ze onderwerp van een onderzoek is en het rapport Remkes dat woensdag gaat verschijnen. Politiek verslaggever Leendert Beekman noemt het gelekte rapport van het PBL over de onrealistische uitkoopplannen van het kabinet 'een lekker begin van je baan' voor de nieuwe minister van Landbouw.

De ChristenUnie presenteert vandaag de nieuwe minister van Landbouw
De ChristenUnie presenteert vandaag de nieuwe minister van Landbouw (ANP / ANP / Robin van Lonkhuijsen)

De ChristenUnie presenteert vandaag de nieuwe minister van Landbouw, en die kan deze week gelijk aan de bak vanwege het uitgelekte PBL-rapport dat de vloer aanveegt met de verwachtingen die het kabinet heeft van het uitkopen van boeren. Het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving zou morgennacht worden gepubliceerd, maar ligt al op straat. 'Is dit nou een steuntje in de rug voor de nieuwe minister of juist niet?' vraagt Beekman zich af. 'Want woensdag komt ook Remkes met zijn bevindingen. Naar verwachting is het in lijn met wat het PBL naar buiten komt. Vrijwilligheid is niet effectief zei Remkes eerder al', zegt Beekman.

Lees ook | Oud-Kamervoorzitter Arib verlaat de Tweede Kamer om 'dolkstoten'

Landbouw

Beekman noemt het gelekte PBL-rapport een 'klein bommetje'. En er was al ruzie binnen de coalitie over de uiteindelijke datum waarop de stikstofdoelen gehaald moeten worden. Verder maakt de ChristenUnie vandaag bekend wie de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt. Dat betekent dat er een nieuwe minister zit voordat Johan Remkes woensdag de bevindingen van zijn gesprekken met onder meer de agrarische sector bekendmaakt. Wie het wordt is nog een goed geheim. 'Hij schijnt uit het noorden te komen', zegt Beekman.

Vandaag wordt ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp op het matje geroepen inzake de kwestie-Arib. Een groep Tweede Kamerleden wil uiterlijk vanmiddag om 13.00 uur opheldering van Kamervoorzitter Vera Bergkamp over de gang van zaken rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. Na 24 jaar is Arib dit weekend opgestapt, omdat de werkomgeving onveilig was.

Lees ook | PvdA-leider Kuiken 'overvallen' door opstappen Arib


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen