Politiek4 okt '22 11:16

Rutte naar Scholz voor klimaatoverleg

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte en de Duitse bondskanselier Scholz spreken elkaar in Berlijn. Onderwerp van gesprek: energie en klimaat. Ook ministers Jetten, Adriaansen, Schreinemacher en Harbers zijn aanwezig op de Duits-Nederlandse Klimaattop, die in 2019 voor het laatst werd gehouden.

Op de agenda staan thema’s als energiezekerheid, groene waterstof en infrastructuur. En vooral op het gebied van elektrisch rijden heeft Nederland een voorsprong op Duitsland. Mede door subsidies is hier een uitgebreid netwerk van laadpalen aangelegd, terwijl Duitsland nog lang niet zo'n fijnmazig netwerk heeft.

Niet alleen op het gebied van handel zijn Duitsland en Nederland nauw met elkaar verbonden, ook de energierelatie is zeer intensief. 'Denk aan de chemie, het gas en de olie dat vanuit Rotterdam naar het Ruhrgebied gaat', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Ook op het gebied van klimaat moeten beide landen goed naar elkaar kijken, mede doordat Europese doelen op dit gebied zijn aangescherpt. Daarom komt zo'n grote delegatie, dat gebeurt niet heel vaak en wat dat betreft is het wel een bijzondere dag.'

Lees ook | Duitsland zet in op Canada om energiecrisis af te wenden

Waterstof

Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft Duitsland een groot energieprobleem. Er komt geen goedkoop gas meer uit Rusland, en voor langere termijn lijkt dat ook niet meer mogelijk nu de Nord Stream-pijpleidingen als gevolg van sabotage zijn beschadigd. Daarom ligt voor nu de focus op onder meer groene waterstof. 'Duitsland is bezig met een netwerk om groene waterstof uit Noord-Afrika te importeren. En Nederland lobbyt al langer om het bestaande gasnetwerk te gebruiken voor transport van waterstof. Maar dat is niet genoeg.'

Daarom hameren beide landen op innovatie om klimaatdoelen te halen. Om Nederlandse en Duitse bedrijven inniger te laten samenwerken op dit gebied, is in 2021 al een innovatiepact ondertekend. Daar moet om verschillende redenen nieuw leven in worden geblazen, al is het maar omdat beide landen sindsdien nieuwe kabinetten hebben. Volgens Derk Marseille wordt vooral gekeken naar bedrijven als chipmachinefabrikant ASML, die moet gaan samenwerken met grote Duitse fabrikanten van chips.

Gas uit Groningen

De kans bestaat dat Duitsland een nieuw verzoek indient om gas uit Groningen te halen. 'Maar het staat niet officieel op de agenda. Maar zoals The Economist schrijft - het Gronings gas is eigenlijk de enige gamechanger in Europa om de huidige fase door te komen. Desondanks hoeven we vandaag daar geen doorbraak over te verwachten', zegt Derk Marseille.

Lees ook | Duitsland en Spanje bespreken energiecrisis

Duitsland zoekt al langer contact met andere landen om de energiecrisis aan te kunnen pakken. In augustus sprak Bondskanselier Olaf Scholz al in Canada over waterstofdeals te sluiten. Later deze week is Scholz in Spanje voor overleg met premier Sánchez, ook hier staat energiecrisis hoog op de agenda.

Rutte naar Scholz voor klimaatoverleg
Rutte naar Scholz voor klimaatoverleg (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen