Politiek4 okt '22 17:18

Kamerlid Nijboer (PvdA) treedt terug uit presidium Tweede Kamer

Auteur: ANP

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer legt zijn functie in het presidium neer in de nasleep van de zaak-Arib.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer legt zijn functie in het presidium neer in de nasleep van de zaak-Arib. (Peter Hilz )

Nijboer stemde als presidium-lid in met het onderzoek naar het gedrag van Arib in haar tijd als voorzitter van de Tweede Kamer. Op Twitter schrijft Nijboer dat hij 'voortdurend is aangesproken op mijn partijlidmaatschap en hoe zich dat verhoudt tot mijn steun' voor het onderzoek.

'Effectief functioneren onmogelijk'

Hij verwacht dat dit zal blijven doorgaan, wat 'effectief functioneren in het presidium' onmogelijk maakt. Nijboer schrijft dat hij nog nooit zoveel kritiek heeft gekregen als de afgelopen dagen 'van mensen buiten en binnen mijn partij'. Hij staat er evenwel voor 'dat als medewerkers zich onveilig voelen er naar hen wordt geluisterd'. Hij zag zich als lid van het presidium genoodzaakt in te stemmen wegens het aantal en de ernst van de meldingen. Volgens hem zijn klokkenluiders de afgelopen jaren juist te vaak niet gehoord. 'Tegelijkertijd is niemand schuldig tot het tegendeel is bewezen', zegt Nijboer. Dat het nieuws over het onderzoek uitlekte, heeft schade aangericht en is 'schandelijk'.

Lees ook | Onderzoek naar Arib gaat gewoon door; Bergkamp verdedigt besluit

Over Arib (tussen 2016 en 2021 voorzitter van de Tweede Kamer) zijn tal van meldingen binnengekomen. Onderzoek moet uitwijzen of zij een onveilige werksfeer heeft gecreëerd. Arib richtte haar pijlen op de huidige Kamervoorzitter, Vera Bergkamp, en sprak van een politieke dolksteek. Maar ze was ook boos op Nijboer, gaf Arib aan. Dit weekeinde kondigde ze aan de Kamer te verlaten.

Bergkamp heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het onderzoek desondanks doorgaat, en dat het volgens een zorgvuldige procedure is voorbereid.

'We gaan altijd weer vrolijk door, maar het zal een paar dagen vergen om hier van bij te komen. We hebben een grote klap gekregen', zei Nijboer desgevraagd tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen