Politiek3 okt '22 12:10Aangepast op 3 okt '22 12:59

Piet Adema nieuwe minister van Landbouw

Auteur: Mark van Harreveld

Oud-gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat meldt regeringspartij ChristenUnie. Adema wordt de opvolger van Henk Staghouwer, die begin vorige maand onverwachts opstapte omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om het ministerie te leiden.

Voormalig gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, meldt regeringspartij ChristenUnie
Voormalig gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, meldt regeringspartij ChristenUnie (ANP / Bart Maat)

Staghouwer lag al langer onder vuur, niet alleen in de Kamer maar ook in de sector. Zijn plan, dat perspectief voor de toekomst aan de boeren moest bieden, kreeg een zeer negatieve ontvangst. Het ontbrak in het stuk aan concrete maatregelen. Hij beloofde daarop met een nieuwe brief te komen. Die is er nog steeds niet, omdat het kabinet de uitkomst van gesprekken met boeren onder leiding van Johan Remkes afwacht. Remkes presenteert zijn bevindingen woensdag.

Beluister hier een interview met Piet Adema

Wie is Piet Adema?

Piet Adema (Opeinde, 6 november 1964) studeerde mts-energietechniek en begon zijn carrière als lichtadviseur. Adema werkte bij een installatiebedrijf als commercieel directeur, had een eigen bedrijf, ging werken bij de directie van de Breman Groep om in 1999 regiodirecteur van VolkerWessels te worden. Vanaf 2005 was hij werkzaam als interim-manager.

Rond 1990 werd Adema bestuurlijk actief binnen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) in Friesland. Na de fusie in 2001 van het GPV met de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) tot ChristenUnie was hij ook in de nieuwe partij actief waar hij tot 2003 voorzitter van de provinciale afdeling was.

Adema werd in 2006 door het provinciaal bestuur gevraagd om de Friese CU-lijsttrekker te worden bij de Provinciale Verkiezingen van 2007. Adema werd in diens provincie gedeputeerde met onder meer verkeer en vervoer, milieu en armoedebeleid in de portefeuille.

In 2012 nam Adema zitting in het landelijk bestuur van de ChristenUnie als politiek secretaris. In datzelfde verkiezingsjaar was hij voorzitter van de commissie die het landelijk verkiezingsprogramma voor de ChristenUnie schreef. Tijdens het Uniecongres van de partij op 13 april dat jaar werd hij gekozen om Klaas Tigelaar op te volgen als voorzitter.

In juni 2015 werd Adema voorzitter van het Bestuur van OSB, de brancheorganisatie voor schoonmaak- en glazenwasserbedrijven en in 2017 voorzitter van het Bestuur van WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Daarnaast is Adema lid van het Algemeen Bestuur van VNO-NCW, lid van het Hoofdbestuur van MKB-Nederland, lid van de Raad van Commissarissen van Rendo, lid van de Raad van Commissarissen van Larcom, voorzitter van de Raad van Commissarissen van WTC Leeuwarden en lid van de Raad van Commissarissen van Woningborg.

Op 17 april 2021 trad Adema na 2 termijnen terug als voorzitter van de ChristenUnie. Hij werd opgevolgd door Ankie van Tatenhove.

Beluister ook | Piet Adema (Schoonmakend Nederland) over het personeelstekort in de sector


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen