Politiek4 okt '22 06:23

Studie: jonge vrouwen voelen zich niet gezien in politiek

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Meisjes en jonge vrouwen voelen zich wereldwijd ondervertegenwoordigd in de politiek. Ze voelen zich buitengesloten en vinden dat politici hun belangen nauwelijks vertegenwoordigen. Wereldwijd is slechts 11 procent tevreden met de beslissingen van hun leiders over kwesties waar ze om geven. In Nederland voelen jonge vrouwen zich wat dat betreft met 21 procent iets beter gerepresenteerd.

Meisjes en jonge vrouwen vinden deelname aan politiek belangrijk. Bijna alle ondervraagden (97 procent) zijn politiek actief
Meisjes en jonge vrouwen vinden deelname aan politiek belangrijk. Bijna alle ondervraagden (97 procent) zijn politiek actief (ANP / Zuma Press / Sadak Souici)

Plan International vroeg wereldwijd bijna 29.000 meisjes en vrouwen van 15 tot 24 jaar naar hun politieke participatie. Zij kwamen uit 29 verschillende landen waaronder Peru, Canada, Benin en Japan. In Nederland telde de rondvraag duizend deelnemers. Het onderzoek werd gedaan in aanloop naar Wereldmeisjesdag van de Verenigde Naties op 11 oktober, waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten en kansen van meisjes.

Politiek

Meisjes en jonge vrouwen vinden deelname aan politiek belangrijk. Bijna alle ondervraagden (97 procent) zijn politiek actief. Ze ondertekenen bijvoorbeeld petities, nemen deel aan schoolraden of zijn lid van jongerenorganisaties. Ze interesseren zich het meest voor vraagstukken over armoede, werkloosheid, milieu, onderwijs en gezondheid. In Nederland vinden de ondervraagden klimaatverandering en mentale en fysieke gezondheid ook een belangrijk politiek aandachtspunt.

Lees ook | Omstreden Texaanse abortuswet tijdelijk geblokkeerd

Uiterlijk, kleding

Ondanks hun interesse ervaren de jonge vrouwen barrières om daadwerkelijk politiek actief te zijn. Zo wordt in veel samenlevingen de politiek gezien als ongeschikt voor vrouwen, en zeker voor jonge vrouwen. Op hen wordt vaak neergekeken en de ondervraagden zeggen dat anderen denken dat ze niet genoeg kennis of vaardigheden hebben. Ze zien dat vrouwen vaker geïntimideerd en meer beoordeeld worden op hun uiterlijk of kleding dan mannelijke politici of activisten. Jonge vrouwen hebben ook weinig rolmodellen. Slechts tien landen in de wereld hebben een vrouwelijke regeringsleider en maar 26 procent van de nationale parlementariërs is vrouw, 1 procent van hen is jonger dan 30 jaar.

Lees ook | Taliban heersen jaar over Afghanistan

Symbolisch

'Hun politieke deelname, zelfs als de deur voor hen openstaat, is vaak symbolisch en hun bijdragen zijn niet op een zinvolle manier geïntegreerd', ziet directeur Stephen Omollo van Plan International. 'Dit betekent dat zoveel beslissingen die van invloed zijn op hun heden en hun toekomst, vóór jongeren worden genomen in plaats van met hen.'

Om dat recht te zetten moet er volgens de ontwikkelingsorganisatie meer gebeuren om meisjes en jonge vrouwen te steunen om van invloed te kunnen zijn op hun gemeenschap en land. Zo moeten overheden en socialmediabedrijven voor meer veiligheid zorgen en geweld aanpakken. Nationale en lokale overheden moeten ervoor zorgen dat meisjes en vrouwen veilig kunnen deelnemen aan de politiek en dat ze daadwerkelijk invloed hebben. Ook zouden ze de kans moeten krijgen leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen