Politiek5 okt '22 18:38Aangepast op 5 okt '22 19:07

Positieve Haagse reacties op aanbevelingen Remkes

Auteur: BNR Webredactie

Het langverwachte stikstofrapport van bemiddelaar Johan Remkes is vandaag positief ontvangen in Den Haag. Remkes wil binnen een jaar 500 tot 600 grote uitstoters uitkopen en zegt dat de kritische depositiewaarde niet heilig is. Het kabinet moet van hem vasthouden aan de doelen voor 2030.

Voor onder meer D66 zijn de doelen voor 2030 nog steeds heilig, zegt politiek verslaggever Leendert Beekman. ‘Remkes is heel duidelijk over de doelstelling 2030. Deze doelstelling moet je wel in de wet opnemen om te garanderen dat je een aanpak hebt die daadwerkelijk leidt tot herstel van de natuur dan wel achteruitgang van de natuur', zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot tegen Beekman.

Het CDA wil nog niet zover gaan. 'Ik ga Johan Remkes volgende week uitnodigen voor een gesprek met de Tweede Kamer. Dan zullen we onder andere ook deze vraag gaan stellen. Ik wacht ook eerst nog de reactie van het kabinet af', zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk.

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) vindt het rapport van Johan Remkes veelbelovend. Ze vindt de woorden die de “onafhankelijke gespreksleider” over de boeren heeft gesproken bij de presentatie van het rapport positief.
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) vindt het rapport van Johan Remkes veelbelovend. Ze vindt de woorden die de “onafhankelijke gespreksleider” over de boeren heeft gesproken bij de presentatie van het rapport positief. (ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht )

Natuurherstel

Net als D66 wil ook de VVD 2030 in de wet vastleggen, zegt VVD-Kamerlid Thom van Campen.

‘Dat heeft de heer Remkes ook gezegd. Maar hij heeft ook gezegd dat je in 2025 en 2028 een moment moet pakken waarin je gaat kijken of de genomen maatregelen effect hebben voor het herstel van die natuur. Want het gaat over het natuurherstel. Dat zijn de verplichtingen waar we ons al in de jaren 90 aan hebben gecommitteerd. Het wordt tijd dat we hier werk van gaan maken. Maar je moet wel weten of je op het goede pad zit, en dit is nieuw advies wat hij nu geeft in de richting van het kabinet. Ik ben heel benieuwd hoe het kabinet daarover denkt', zegt Van Campen.

Lees ook | Oud-landbouwminister Van Aartsen bezorgd over uitvoering stikstofdoelen

Vergunningsverlening

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet is het eens met Van Campen. 'Maar we moeten kijken of het lukt om in een jaar tijd 500 tot 600 boeren over te laten schakelen naar natuur inclusieve landbouw of te laten stoppen. Het moet wel, Remkes heeft ook heel duidelijk in zijn rapport beschreven dat als we de stikstofuitstoot niet naar beneden krijgen, de hele vergunningverlening in Nederland komt stil te liggen. En dat is nog buiten het aspect van de natuur die steeds verder wegkwijnt', aldus Bromet.

Lees ook | Remkes: Koop honderden boeren gedwongen uit; wijk niet af van stikstofdoelen 2030


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen