Politiek5 okt '22 17:43Aangepast op 7 okt '22 09:58

Europese Politieke Gemeenschap moet grote Europese problemen gaan aanpakken

Auteur: Jeroen Langeveld

De eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap vindt morgen plaats in Praag. 43 Europese landen komen bijeen om gezamenlijk te praten over problemen binnen Europa en gevaren van buitenaf, zoals de kille verstandhouding met China. Europaverslaggever Geert Jan Hahn is aanwezig bij de bijeenkomst in Praag.

Premier Rutte en zijn Albanese collega Edi Rama laten in een opiniestuk weten de bijeenkomsten een goed idee te vinden. Hahn merkt op dat deze tendens eigenlijk voor alle 43 landen geldt. 'Iedereen is benieuwd en wil kijken wat dit kan gaan brengen, daarnaast hebben de Franse president Macron en Italië zich positief uitgelaten over het plan.'

Premier Rutte en zijn Albanese collega Edi Rama laten in een opiniestuk weten de bijeenkomsten een goed idee te vinden.
Premier Rutte en zijn Albanese collega Edi Rama laten in een opiniestuk weten de bijeenkomsten een goed idee te vinden. (ANP / AFP)

Pleitbezorgers noemen het nieuwe overlegforum bij voorbaat al een succes, omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en Liz Truss in Praag aanwezig zijn. Dat is bijzonder, omdat de betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk al slecht zijn sinds de Brexit, en de banden met Turkije al langer overhoop liggen.

Voor de top waren in totaal 44 landen uitgenodigd. Alleen de Deense premier laat verstek gaan, omdat ze de Deense variant van Prinsjesdag niet kan missen, meldt Tsjechië. Dat land is dit halfjaar voorzitter van de EU en organiseert de top.

Lees ook| Rutte: 'Oppassen met termen als regime change'

Europese problemen oplossen

De nieuwe groep komt bijeen om grote problemen in Europa op te lossen, zoals klimaat en veiligheid, maar het is ook een manier om heel Europa bij elkaar te brengen van groot tot klein, ziet Hahn. Hij weet niet of het overlegforum op dit moment echt nodig is, maar ziet wel dat er nieuwe verhoudingen in Europa zijn door de oorlog in Oekraïne, en merkt ook op dat de Europese Unie een geopolitieke speler wil zijn. 'Hierbij is het belangrijk om andere landen in de regio aan jouw kant te hebben staan.'

Lees ook| Nederland en Albanië slaan handen ineen voor plan Europese Politieke Gemeenschap


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen