Het ministerie van Sigrid Kaag is bang dat alle steunpakketten een groot gat in de begroting van de overheid gaan slaan. 'We hebben zeker in deze tijd allemaal ongebreidelde behoeften. We moeten met z'n allen kijken naar goede uitgaven, daar speelt Financiën een rol in. Wij zorgen dan dat er een goede regeling is', zegt Adriaansens.

In de Tweede Kamer zijn er al grote zorgen om het steunpakket voor consumenten en kleine bedrijven, waar ongeveer 23,5 miljard euro op stukgeslagen wordt. Het kabinet weet nog niet hoe het dit enorme bedrag gaat financieren. Daarom wil Financiën dat het pakket voor grootverbruikers van energie minder kostbaar gaat worden.
Lees ook | Ondernemers in onzekerheid door energiecompensatie
'Kunnen niet het hele bedrijfsleven helpen'
Daar gaat Economische Zaken voor een 'gericht pakket'. 'Wat we voor consumenten doen, is van een heel andere orde. (...). We kunnen niet het hele bedrijfsleven helpen', benadrukt Adriaansens, die ook vindt dat het 'terecht is' dat Financiën de hand op de knip houdt.
Minister Sigrid Kaag van Financiën ontkent dat zij en haar ministerie 'op de rem trappen' bij Adriaansens. 'Het is goed dat we een regeling uitwerken, en dat we dat doen op basis van een goede onderbouwing. Dan kijk je wat redelijk en rechtmatig is. Ook moet je kijken of je niet tegen de regels van staatssteun ingaat', aldus Kaag.
Lees ook | Kabinet compenseert grootverbruikers bedrijfsleven voor hoge energieprijzen
Regels uit Brussel
Deze week werd al bekend hoe het steunpakket voor consumenten en kleinere bedrijven er inhoudelijk uit komt te zien. Voor de grootverbruikers wordt er nog gewacht met een definitief plan. Dat heeft onder andere te maken met regels uit Brussel 'Ik wil het zorgvuldig doen. (...). Je mag ook niet alles doen, dat heeft te maken met regels uit Brussel', stelt de minister.