Politiek9 okt '22 14:16Aangepast op 9 okt '22 20:03

Remkes vond bemiddelaarsrol 'absurd'

Auteur: BNR Webredactie

Johan Remkes vond het absurd dat hij werd gevraagd als bemiddelaar tussen de boeren en de overheid. In Buitenhof zei hij dat hij vindt dat stikstofminister Van der Wal het eigenlijk had moeten oplossen. Toen de boeren actie bleven voeren dacht Remkes er even over na om te stoppen, maar hij maakte de klus toch af.

'Het hoort tot de normale taken van bewindspersonen', zo zei hij in het tv-programma Buitenhof. Hij zat niet op de klus te wachten, maar ging uiteindelijk akkoord met een rol als 'onafhankelijke gespreksleider', waar de Kamer op had aangedrongen.

Luister ook | Newsroom Den Haag - Het stikstofrapport van Johan Remkes

Uitspraken Klaver

Johan Remkes hekelde ook uitspraken van GroenLinks-leider Jesse Klaver en een interview van CDA-leider Wopke Hoekstra. Na de presentatie verscheen een filmpje op sociale media waarin te horen is dat Klaver zegt dat het kabinet het rapport snel moet omarmen omdat er anders vermoedelijk weer protesten komen 'als ze echt zien wat er in staat'.

Dat Klaver zegt dat 'de Kamer dit er maar even doorheen moet jassen' vindt Remkes 'dom'. Het is onjuist, anti-parlementair en een belediging voor de boeren, aldus Remkes. 'Want als je dit doet, dan onderstreep je in feite alle beelden die bij de desbetreffende groepering, maar ook breder in de samenleving, ten opzichte van de parlementaire democratie leven.' Het vertrouwen verdwijnt volgens hem dan weer.

Lees ook | Hoekstra: ik sta zowel achter regeerakkoord als interview

Onafhankelijke gespreksleider

Ook het interview dat minister Wopke Hoekstra als CDA-leider gaf aan het AD, waarin hij zegt dat de stikstofdoelen voor 2030 voor hem 'niet heilig' zijn, maakte Remkes niet blij. Het maakte zijn werk 'ingewikkelder'. Remkes kreeg voordat het interview verscheen een 'waarschuwend telefoontje' van Hoekstra.

Johan Remkes vond het absurd dat hij werd gevraagd als bemiddelaar tussen de boeren en de overheid.
Johan Remkes vond het absurd dat hij werd gevraagd als bemiddelaar tussen de boeren en de overheid. (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen