Politiek11 okt '22 06:13Aangepast op 11 okt '22 10:59

VVD en CDA komen met energieplan

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Energieleveranciers moeten niet alleen een jaarcontract aanbieden zoals het kabinet wil verplichten, ze moeten jaarlijks ook een stresstest ondergaan. Dat willen althans Kamerleden Henri Bontenbal (CDA) en Silvio Erkens (VVD). In een pamflet dat de coalitiepartijen aanbieden aan energieminister Rob Jetten, pleiten ze er ook voor de welkomstbonus naar de prullenmand te verwijzen.

De Kamerleden willen meer regels voor energieleveranciers, zodat de energiemarkt beter werkt voor consumenten. Als een energieleverancier failliet gaat, moeten klanten volgens de partijen hun voorschot terugkrijgen. Daarnaast moet een concurrent een bod kunnen doen op het klantenbestand van het failliete energiebedrijf, naar Brits voorbeeld.
De Kamerleden willen meer regels voor energieleveranciers, zodat de energiemarkt beter werkt voor consumenten. Als een energieleverancier failliet gaat, moeten klanten volgens de partijen hun voorschot terugkrijgen. Daarnaast moet een concurrent een bod kunnen doen op het klantenbestand van het failliete energiebedrijf, naar Brits voorbeeld. (ANP / Robin Utrecht)

De Kamerleden willen meer regels voor energieleveranciers, zodat de energiemarkt beter werkt voor consumenten. Als een energieleverancier failliet gaat, moeten klanten volgens de partijen hun voorschot terugkrijgen. Daarnaast moet een concurrent een bod kunnen doen op het klantenbestand van het failliete energiebedrijf, naar Brits voorbeeld. 'De bestaande voorwaarden en tarieven blijven voor de klanten behouden. De nieuwe leverancier kan in de bieding ook een negatief bedrag bieden, als blijkt dat het overnemen van het klantenbestand geld kost', schrijven de partijen.

Meer regie

Er gaan door de energiecrisis meer stemmen op om meer regie te hebben op de geliberaliseerde energiemarkt. Toch is het opmerkelijk dat juist het CDA en de VVD, twee partijen die in het verleden vooral in de markt geloofden, voor strenger toezicht pleiten. Dat wordt onder meer duidelijk in hun pleidooi voor een jaarlijkse stresstest: eens per jaar moet getoetst worden of de bedrijven financieel genoeg buffers hebben en hun administratie op orde hebben.

Lees ook | Huizenkopers azen op woning met lage energierekening

CDA en VVD willen bovendien dat er strengere eisen komen voor leveringsvergunningen die energiebedrijven nodig hebben, niet alleen bij de aanvraag, maar ook tussentijds. 'Je ziet dat de overheid op de energiemarkt niet sterk genoeg heeft opgetreden in het verleden, waardoor consumenten nu onvoldoende beschermd zijn', aldus Erkens. 'Daarom doen wij nu vijf voorstellen om te zorgen dat die bescherming verbeterd wordt. Maar laten we ook niet denken dat alles terug naar de overheid de oplossing zou zijn, we zien bij Schiphol dat dat ook niet altijd alles oplost.'

Lees ook | Tienduizenden maken overstap naar energie met wisselend uurtarief

Welkomstbonus

Ook moet er volgens de partijen een eind komen aan het uitdelen van welkomstbonussen aan nieuwe klanten. Erkens: 'Mensen worden verleid om over te stappen, maar het is vaak onduidelijk wat voor risico je daarmee neemt. Ik vind dat je vanuit de overheid die kaders een stuk strenger moet stellen om huishoudens te beschermen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen