Politiek12 okt '22 09:09Aangepast op 12 okt '22 11:18

Ontbijt in Catshuis is 'uitblazen en aftasten'

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte, ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw) voeren een ontbijtoverleg op het Catshuis in Den Haag. Voor de bijeenkomst zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van diverse boerenorganisaties. Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen is het behalve een glaasje melk en een kop koffie, ook een serieus gesprek. 'Het is eerste gesprek na het rapport van Remkes dat vorige week is gepresenteerd.'

Voornaamste gespreksonderwerp is het stikstofbeleid. De boerenclubs spraken eerder al met het kabinet onder leiding van toenmalig gespreksleider Johan Remkes. Hij benadrukte het belang van het gesprek tussen de sector en het kabinet. Daarom zullen de betrokken bewindspersonen vaker overleggen met de organisaties over het stikstofbeleid waarover de komende tijd meer duidelijk moet worden.

Uitblazen en aftasten

Het zal vandaag vooral 'aftasten en uitblazen zijn', zegt Van Leeuwen. Vrijdag komt het kabinet na de ministerraad met een officiële eerste reactie, en daar moet de mening van de boeren ook in worden meegenomen. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) , LTO Nederland en Agractie zijn ook bij het ontbijt aanwezig.

Lees ook | Van der Tak (LTO): uitslag ledenraadpleging 'ruggensteuntje' voor gesprekken met kabinet

Mager zesje is opluchting

De achterban van LTO Nederland gaf gisteren een mager zesje aan het rapport van Johan Remkes. 'Een opluchting', zegt Van Leeuwen. 'Het is een voldoende, een middelbare scholier zou er blij mee zijn, met een 5,8 ben je over.' Maar in Den Haag denkt vooral dat er nu gesprekken gevoerd kunnen worden over een breed landbouwakkoord.'

Premier Mark Rutte, ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw) voeren een ontbijtoverleg op het Catshuis in Den Haag. Voor de bijeenkomst zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van diverse boerenorganisaties, bevestigt de woordvoerder van Rutte. Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen is het behalve een glaasje melk en een kop koffie, ook een serieus gesprek.
Premier Mark Rutte, ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw) voeren een ontbijtoverleg op het Catshuis in Den Haag. Voor de bijeenkomst zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van diverse boerenorganisaties, bevestigt de woordvoerder van Rutte. Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen is het behalve een glaasje melk en een kop koffie, ook een serieus gesprek. (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen