Politiek13 okt '22 12:03

Voor het eerst in 10 jaar debat over kernenergie

Auteur: Myrthe Koopman

Na tien jaar debatteert de Tweede Kamer voor het eerst weer over de kwestie kernenergie. Langzaam maar zeker komt de vraag op bij politiek Den Haag of er nieuwe kerncentrales moeten komen in Nederland. Volgens energie-en klimaatverslaggever Mark Beekhuis wordt de draad van 2011 opgepakt: ‘Dat blijkt uit de antwoorden van tegenstander D66 en voorstander VVD wanneer gevraagd wordt wat zij lezen in de rapporten van energieminister Rob Jetten.'

Energieonafhankelijkheid

‘Sinds de jaren tachtig wordt in de Tweede Kamer al gesproken over de komst van nieuwe kerncentrales en de heropening van bestaande, maar steeds zonder resultaat’, vertelt Beekhuis. Kernenergie is niet perse nodig voor de Nederlandse energievoorziening, blijkt uit rapporten. ‘Onze studie toont aan dat het systeem ook zonder kernenergie kan functioneren. Nederland zal dan meer energie moeten importeren’, legt onderzoeker Ruut Schalij, van eRisk uit.

Lees meer | 'Stop met opbieden en koop samen gas in'- zeggen Nederland en Duitsland

Dat klinkt niet als een aanmoediging voor de opening van nieuwe kerncentrales, zo denkt Beekhuis. Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens is dat het wel: ‘Je kan het energiesysteem op meerdere manieren inrichten, dus het kan ook zonder. Maar kernenergie biedt wel een aantal voordelen. De belangrijkste is het vergroten van de onafhankelijkheid op energiegebied. Door eigen kernenergie hoeft er minder te worden geïmporteerd in de toekomst. Gezien de huidige energiecrisis is dit een factor die je zwaar moet laten meewegen.’

Risico's en kosten

De energieonafhankelijkheid is dus een argument vóór het gebruik van kernenergie. Toch loopt Raoul Boucke, Tweede Kamerlid voor D66, niet warm voor het idee. ‘Ik denk dat we moeten kijken wat we nou willen als land. We hebben een intensieve landbouwsector, veel industrie en een grote luchtvaartsector. Er moeten dus keuzes gemaakt worden of dit echt nodig is’, verklaart Boucke.

Lees ook | 'Winterklaar maken Duitse kernreactoren kost miljoenen'

De kosten die het met zich meebrengt vormen ook een argument waar rekening mee moet worden gehouden, vindt VVD-Kamerlid Erkens. ‘De bouw van een kerncentrale brengt risico’s met zich mee, de kosten kunnen hoger uitvallen dan verwacht. Daarom moeten we niet experimenteren met een nieuw type kerncentrale, maar gebruik maken van bestaande technieken om zo kostenoverschrijding te voorkomen.’

Rol overheid

De overheid zelf vormt ook een risico. ‘Als het gaat om betrouwbaarheid heeft de overheid niet bepaald een goed trackrecord’, legt Beekhuis uit. Toch denkt Erkens dat het van belang is dat de overheid participeert bij het project, ‘want dan is de kans kleiner dat de stekker eruit wordt getrokken en ligt het risico niet alleen bij de markt’.

Lees meer | Europese commissie keurt Duits-Nederlandse lng-terminal goed

Erkens noemt eigen betrokkenheid van de overheid een kwestie van vertrouwen richting de markt en stelt dat zo de kosten kunnen worden drukt. Maar zo ver is het nog niet, vandaag wordt eerst een start gemaakt met het debat over kernenergie.

Na tien jaar debatteert de Tweede Kamer vandaag voor het eerst weer over de kwestie kernenergie. Langzaam maar zeker komt de vraag weer op bij politiek Den Haag of er nieuwe kerncentrales moeten komen in Nederland. In het Zeelandse Borsele staat deze kerncentrale.
Na tien jaar debatteert de Tweede Kamer vandaag voor het eerst weer over de kwestie kernenergie. Langzaam maar zeker komt de vraag weer op bij politiek Den Haag of er nieuwe kerncentrales moeten komen in Nederland. In het Zeelandse Borsele staat deze kerncentrale. (ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen