Politiek18 okt '22 19:50

Vanaf 2023 meer transparantie én beperking giften aan politiek

Auteur: ANP

De financiering van politieke partijen wordt vanaf 1 januari gewijzigd. Zo worden partijen verplicht om bij de giften die zij ontvangen van een rechtspersoon duidelijk te maken wie de belanghebbende is achter de betrokken instelling. Ook moeten partijen giften vanaf 1000 euro per donateur per jaar openbaar maken. Nu ligt die grens nog op 4500 euro. De Eerste Kamer stemde in met wetsvoorstel dat dit regelt.

Alle giften voor Kamerleden dienen in een register opgenomen te worden, zo ook bloemen.
Alle giften voor Kamerleden dienen in een register opgenomen te worden, zo ook bloemen. (DIRK HOL)

Verder moeten giften vanaf 10.000 euro binnen drie dagen na ontvangst gemeld worden en mag een donateur straks maximaal 100.000 euro per jaar geven. Vorig voorjaar ontstond ophef toen CDA en D66 ruim een miljoen euro ontvingen vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze konden daarmee hun campagne opvoeren. Partijen vinden dat daardoor het risico bestaat dat belanghebbenden opeens de verkiezingen 'kopen' door veel geld in een partij te steken.

Lees ook | Kamer schorst Baudet feitelijk voor twee dagen

Daarnaast mogen politieke partijen of hun neveninstellingen voortaan geen giften meer aannemen uit het buitenland, behalve als die afkomstig zijn van Nederlandse kiesgerechtigden die in het buitenland wonen. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat vanuit het buitenland invloed wordt uitgeoefend op de Nederlandse democratie. De afgelopen jaren waren er geluiden dat partijen zich zouden laten financieren door buitenlandse (conservatieve) instanties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen