Politiek21 okt '22 15:05Aangepast op 1 nov '22 09:44

Bijna 60.000 gedupeerden toeslagenaffaire hebben zich gemeld

Auteur: Remy Kock

Maar liefst 57.600 mensen hebben zich gemeld als mogelijk gedupeerde in de toeslagenaffaire. Dat staat in de voortgangsrapportage hersteloperatie Toeslagen die staatssecretaris voor Toeslagen en Douane Aukje de Vries aan de Tweede Kamer heeft gezonden.

Het pand van de Belastingdienst.
Het pand van de Belastingdienst. (Peter Hilz )

Van de 57.600 mogelijk gedupeerden zijn ruim 55.000 mensen al aan een eerste toets onderworpen. Als gedupeerden erkend worden krijgen ze direct een bedrag van 30.000 euro, hulp bij aanpak van hun schulden en brede ondersteuning vanuit hun gemeente. Daarna volgt een integrale beoordeling van hun dossier. In totaal zijn er al 27.000 gedupeerden als zodanig erkend.

Lees ook | Eerste 2 kinderen van ouders toeslagenaffaire thuis na bemiddeling

'Er wordt continu gewerkt aan een versnelling en verbetering van de hersteloperatie', zo stelt De Vries. 'Ouders willen - terecht - hun leven weer op kunnen pakken. Dat altijd staat voorop. En dan gaat het niet alleen om financiële compensatie, maar zeker ook om erkenning van wat ze hebben meegemaakt en hulp bij hun emotionele herstel.”

Kindregeling

Ook omtrent de kindregeling wordt een hoop in werking gezet. Kinderen van gedupeerde ouders krijgen een geldbedrag, afhankelijk van hun leeftijd, als steun in de rug. Daarnaast wordt hen ook brede ondersteuning door gemeenten geboden, op basis van de behoeftes die ze zelf kenbaar maken.

Lees ook | Omtzigt: 'Uitspraak gerechtshof is schandvlek'

De Tweede Kamer heeft recent ingestemd met het wetsvoorstel Hersteloperatie toeslagen waarin dit wordt geregeld. De behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer staat gepland op 1 november 2022. Als zij ook groen licht geeft, kan de uitvoering van de Kindregeling van start gaan.

Loket al betaalde schulden

Vorige maand opende het loket al betaalde schulden, waar ouders terechtkunnen die hun compensatie gebruikt hebben om betalingsachterstanden bij private schuldeisers te betalen, die anders onder de schuldenaanpak zouden zijn gevallen. Ook publieke schulden die zijn betaald voor 1 januari 2021 met compensatie, kunnen worden ingediend bij het loket.

Lees ook | Hof: geen strafvervolging Belastingdienst in toeslagenaffaire

Gedupeerde ouders die voor 1 maart 2021 compensatie van €30.000 hebben ontvangen, konden vanaf eind september een aanvraag doen bij Sociale Banken Nederland (SBN) voor schulden die zij hebben afbetaald met het ontvangen compensatiebedrag. Eind november gaat het loket voor de rest van de ouders open.

Bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS) kunnen gedupeerde ouders terecht als ze al compensatie hebben gekregen, maar aanvullende schade hebben. Afgelopen zomer is onderzoek gedaan naar de manier waarop de CWS haar opdracht uitvoert en naar mogelijke verbeteringen. We zijn met de aanbevelingen aan de slag.

Lees ook| Belastingstelsel moet op de schop


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen